Hírek

2011.05.26. 15:17

Három falu szövetkezik az iskolájuk érdekében

Kápolnásnyék, Pázmánd, Vereb - A Velencei-tó Környéki Többcélú Kistérségi Társulás tagjai 31-én szentesítik a döntést. A három település mikrotársulást hoz létre.

Kovalcsik Katalin

A  többcélú   kistérségi társulásban  a velencei és nadapi önkormányzat iskolára, óvodára szóló  együttműködése  szinte évtizedes, nem változott az évek során. A társulás többi tagja - Sukoró kivételével, a falu a fehérvári, felsővárosi iskolával társult -, Gárdony, Pákozd, Zichyújfalu, Pázmánd, Vereb  és Kápolnásnyék társulásban látta el a feladatot. A határozati javaslat szerint, amelyet a kistérségi rendkívüli ülésen, május 31-én  valószínűleg  el is fogadnak a tagok, létrejön egy új mikrotársulás, amelynek tagja Kápolnásnyék, Pázmánd és Vereb, az iskolák fenntartója  a kápolnásnyéki önkormányzat lesz. 


-  Pákozd és Zichyújfalu marad Gárdonnyal együtt - mondta a gárdonyi polgármester, a  kistérségi társulás  elnöke, Tóth István. - A három kiváló település biztonságosabbnak érzi így a pénzügyeit. Pákozdnak és Zichyújfalunak rendeződnek a  pénzügyi elmaradásai, a másik pólus együtt marad.
 A társulásban eddig  a kápolnásnyéki Vörösmarty Mihály Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, mint székhely,  fenntartói jogáról lemond  az idén június 30. napjával. Július elsejétől a fenntartói jogokat a nyéki önkormányzat gyakorolja.
 Tulajdonképpen sem a gyereklétszámban, sem a pedagógusok számában nem történik változás - mondta lapunknak  Sági Tibor jegyző.   Az állami  normatívát ezentúl a nyéki önkormányzat fogja megkapni.  Az együttes összeg  évente meghaladja a 350  millió forintot, ennek nagyobb hányada a nyéki, a két kisebb része pedig a mikrotársulás másik két oktatási intézményét illeti meg.     
- A mikrotársulással biztosabbnak látjuk az intézménnyeink anyagi helyzetét - tette hozzá Pázmánd polgármester asszonya, Virányiné Reichenbach Mónika. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!