Hírek

2017.01.26. 22:25

Háromjegyű biztonság - Tippek a bankkártyás csalók ellen

Székesfehérvár - A bankkártya fizikai jelenléte tulajdonképpen nem szükséges bizonyos tranzakcióknál. Ha valaki tudja a kártyánk CVC-kódját, akkor nyert ügye lehet. De mi magunk tudjuk egyáltalán, hogy mi ez a szám?

Szanyi-Nagy Judit

A neten megvásárolt termékeknél - legyen akár egy előre megváltott vonatjegy - legtöbbször a kártyaszámot, a lejárati dátumot és a háromjegyű CVC-, CVV- vagy CSC-kódot szükséges megadni. Ez utóbbi a bankkártya hátulján található, ellenőrző vagy biztonsági kódként számon tartott, többségében háromjegyű számsor, amelynek mindhárom rövidítése nemzetközileg ismert. Ha ezeket az információkat megadjuk, netán valaki megszerzi, akkor tulajdonképpen bármikor sikeres tranzakciót bonyolíthat, hozzáférhet az adott számlán lévő pénzhez.

Tábori Kitti rendőr hadnagyot kérdeztük arról, miként óvhatjuk bankkártyánkat
Fotó: Kiss Z. Edward

- Ezeknél az online vásárlásoknál elsősorban a titkosított böngésző használata ajánlott, melyet a https kezdetű oldalak megnyitásával tudunk elérni. Emellett javallott az otthoni, biztonságos hálózaton elindítani az egyes tranzakciókat - emeli ki Tábori Kitti rendőr hadnagy, aki az egyes helyeken igényelhető plasztik kártyát is jó megoldásnak tartja. - Ennek a kártyának nincsen tiltási díja, ha megtörténik a baj, hiszen arra szolgál, hogy csak egy számunkra szükséges összeget hordozhassunk magunkkal. Ha tudjuk, tízezer forintért szeretnénk vásárolni, akkor feltöltjük rá az összeget, amely a vásárlás során levonódik róla.

Ha mégis ragaszkodunk a bankkártyánkhoz, telefonon vagy e-mailben semmilyen adatot ne adjunk meg azzal kapcsolatban. Gyakori csalás, hogy az elkövetők azt állítják, a kiválasztott az adott telefonszolgáltatónál készpénzt, autót vagy nagyobb értéket nyert, amelynek átvételéhez vagy az azonosításhoz, utaláshoz szükséges a banki adatok megadása. Azonban a kártyaszám, a lejárati dátum és a CVC-kód nem lehet az azonosítás egyik állomása!

Könnyen vásárlásra csábít, ha csak néhány számot kell megadnunk a bankkártyánkról, ezzel azonban vissza is lehet élni, telefonon, e-mailben soha ne adjunk meg ilyen adatokat!
Fotó: Koppán Viktor

- A bankkártyás fizetéskor szintén kiadhatjuk a kezünkből a kártyánkat, amely lehetővé teszi, hogy a sorban mögöttünk álló megjegyezzen arról bizonyos információkat - emeli ki a rendőr hadnagy, aki ajánlja, érdemes számlafigyelő SMS-t beállíttatni, amely arra is felhívhatja a figyelmünket, ha a kártya olyan illetéktelenek tulajdonába került, akik már el is kezdtek vásárolni arról. Január 11-én épp egy ilyen eset történt: a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság rendelkezésre álló adatai alapján az elkövetők egy más névre szóló, talált bankkártyával vásároltak egy helyi üzletben.

Hiába tűnik a hívó fél szakértőnek a telefonon keresztül, vigyázzunk: a kártyánk számát, lejárati dátumát és a háromjegyű számsort nem szabad kiadnunk senkinek. Bár az újabb technológiával, a PayPass-os (érintőkártyás) vásárlással kapcsolatban nincs információnk bűncselekményről, az egészséges kételkedés itt sem árthat: ma már védőtokokat is árulnak a leolvasás meggátolásához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!