Hírek

2015.07.28. 17:52

Hatékony a légi felderítés

Székesfehércvár Börgöndpuszta - Az idén is a levegőből derítik fel a szakemberek a földterületek parlagfű fertőzöttségét. Ezúttal azonban ezt a munkát - a Belügyminisztérium és a Földművelésügyi Minisztérium megállapodása alapján - a szakhatóság az Országos Rendőr-főkapitányság Légirendészeti Parancsnokságának helikoptereiről végzi.

Gábor Gina

Ezt kedden sajtótájékoztatón jelentették be a börgöndi repülőtéren: Fejér megyében ugyanis az elmúlt két napban vizsgálták meg rendőrségi helikopterről - a pontos útvonaltervek alapján - a mezőgazdasági területek parlagfű fertőzöttségét. Magyarországon öt éve vezették be a fertőzött területek légi felderítését, és a Fejér megyei szakemberek tapasztalatai is azt igazolják: ez a legjobb módszer. A helikopterről a nehezen megközelíthető, nagy kiterjedésű, egybefüggő fertőzött területek is pontosan felderíthetők.

Az útvonaltervet beszélik meg a szakemberek. A képen balra: Szalkai Gábor, a minisztérium főosztályvezető helyettese
Fotó: Molnár Artúr

A hárman-négyen ülnek a helikopterben a légi felderítéseken - mondta Sziebert Gergely, a Fejér Megyei Kormányhivatal Élelmiszer-biztonsági és Földművelésügyi Főosztályának vezetője. - A pilótán kívül jelen van a földhivatal munkatársa, valamint a növény- és talajvédelmi osztály egy-két szakembere is: ők állapítják meg, miféle gyomnövények találhatók az adott területen. Végül a tapasztalatokat összegzik.

- Minden tulajdonosnak és földhasználónak kötelessége, hogy a megakadályozza a parlagfű virágzását. A földi bejárást voltaképen a földhivatalok már júliusban elkezdték és ez a vegetációs időszak végéig, azaz október közepéig eltart. A légi felderítés csak a héten indult és minden megyében lehet rá számítani, egészen augusztus 26-ig - mondta Szalkai Gábor, a Földművelésügyi Minisztérium főosztályvezető helyettese, aki hozzátette: - A hatóság elsődleges célja persze nem a bírságolás, hanem az, hogy újra és újra felhívja a figyelmet arra, hogy - a fokozott pollentermelés miatt - közös érdekünk a növény terjedésének megakadályozása: ezt törvény is szabályozza. Ezért folyamatosan ellenőrizniük kell a földhasználóknak a területüket, akár évente négyszer kaszálni. Bár a legbiztosabb módszer egyenként kihúzni a növényt a földből, még bimbózás előtt.

- A parlagfű a legallergénebb növény, ugyanakkor mint a gyomnövény is a legnagyobb területet foglalja el a kultúrnövények elől, ezért gazdasági kárt okoz - mondta a sajtó képviselőinek Jordán László, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnökhelyettese, aki azt hangsúlyozta: irreális elvárás a parlagfüvet teljesen kiirtani, de az fontos volna, hogy olyan alacsony szintre szorítsák a terjedését, ami elviselhetőbbé teszi az allergiások életét, és nem okoz kárt az agráriumban. A parlagfüves területek felderítését a földhivatal végzi: általában ott lehet bejelentést tenni, ha valaki fertőzött birtokra bukkan. A földhivatal veszi fel a kapcsolatot a növényvédelmi szakhatósággal, amely elrendelheti a kényszerkaszálást és bírságot is szabhat ki.

Sziebert Gergely: - Fejér megyében mintha jobban betartanák az előírásokat

A Fejér megyei főosztályvezetőtől, Sziebert Gergelytől az is megtudtuk: Fejér megyében jó a helyzet. Mintha a földterületek tulajdonosai, használói jobban betartanák az előírásokat. Jelzi ezt az is, hogy tavaly 163 eljárást indítottak, 160 hektárnyi parlagfüves területet találtak. és 102 alkalommal bírságoltak több millió forint értékben. Mindezt ahhoz képest, hogy a megyében 350 ezer hektár mezőgazdasági terület van, elenyészőnek tűnik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!