Hírek

2016.05.27. 15:27

Hatvan éve újra együtt - 1956-ban érettségiztek

Székesfehérvár – Sosem gondoltam volna, hogy ennyire öregek vagytok – mondta az egyik volt tanuló a 60 éves érettségi találkozón, miközben a fényképeket nézegették.

S. Töttő Rita

Idős férfiak állnak a Széchenyi István Műszaki Szakközépiskola folyosóján, az egyik tabló előtt. Az 1952-1956 között a Ságvári Endre Gépipari Technikumban végzett 4. b. osztályos tanulóinak képeit nézegetik – magukat és osztálytársaikat. A hatvan éve végzett társaság fitten és jókedvűen emlékezik: – Érettségi után kicsit szétszóródtunk, de a forradalom után összejöttünk. Ötévenként találkoztunk, az utóbbi években pedig már évente - árulta el Szenczi József, az osztály egyik tanulója, aki örömmel jött el erre a találkozóra is. Az osztályban egyébként 54-en kezdtek, 29-en végeztek, most pedig 14-en vannak. Amennyire lehet, igyekeznek tartani a kapcsolatot.

– Az osztály fele egyetemen, főiskolán folytatta, másik fele pedig fizikai állományba került különböző iparterületeken és szakmákban, mert nem tudtunk elhelyezkedni a saját tanult mesterségünkben, hiszen a repülőtechnikusi kiképzésünket nem tudtuk folytatni – magyarázza Németh Géza. Ez pedig nem másnak köszönhető, mint annak, hogy 1956-ban megszüntették a Magyar Légierőt. – Később, azok közül, akik most itt vannak a találkozón, szinte kivétel nélkül majdnem mindenki mérnök vagy felsőfokú végzettségű lett – teszi hozzá Géza. Van itt ugyanis tervezőmérnök és vállalat igazgató is. – Nagyon jó képességű osztály voltunk, de nagyon rosszak is... – tette hozzá a volt ságváris mosolyogva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!