Hírek

2016.09.26. 12:57

Hatvanéves az előszállási iskola

Előszállás – Nem könnyű visszatérni oda, ahonnan elindultunk. Végigmenni azon az úton, amin először édesanyánk kezét fogva haladtunk. Belépni abba a terembe, ahol a betűvetés, a számolás alapjait tanultuk. Minden megváltozott, s mégis ismerős minden

Gajdó Ágnes

Az előszállási Árpád Fejedelem Tagiskola idén ünnepli hatvanadik születésnapját. Az évforduló alkalmából rendezett ünnepségen, szeptember 24-én a több mint fél évszázados épület tornatermében gyűltek össze az iskola tanulói, tanárai, a szülők, a nyugdíjas pedagógusok és az öregdiákok. Mátrai Adél igazgató köszöntötte a vendégeket, s elmondta, hogy előszállásnyi, több mint kétezer gyerek tanult a hat évtized alatt az intézményben. Farkas Imre polgármester emlékeit idézte föl, hiszen valaha ő is az iskola diákja volt. A néptáncos fiatalok bemutatója után Szekeres Józsefné olvasta föl írását, amelyet az iskola születésnapja alkalmából meghirdetett irodalmi pályázatra nyújtott be, s elhangzott Farkas Réka írása is Sümegi Kata előadásában. Az új iskolai pólóba öltözött gyerekek vidám jelenetben idézték fel az úttörő múltat, a C-dúr őrs életét. Születésnapot természetesen nem ünnepelhettünk torta nélkül, a vendégek ráadásul még a dunaföldvári Guinness-rekorder palacsintából is kaptak ízelítőt.

Az iskolaépületben a pincétől az emeleti tantermekig iskolatörténeti kiállítást rendeztek be. Minden zugban találhattunk érdekességet. A pincében számos serleg, kupa, oklevél. Régi fotográfiák, tablóképek, rajzok, osztálynapló az ötvenes évekből, kézműves munkák, dolgozatfüzetek, helytörténeti írások, a falumúzeum kincsei, tárgyak a régmúltból. Az úttörőkorszakból rajnaplók, csapatnaplók, kisdobos- és úttörő igazolványok, jelvények, a csapatzászló, dob, kürt, harsona, nyakkendők, öv és síp. Réges-régi lemezjátszók, hanglemezek, írógép, szalagos magnó, diavetítő, abakusz, írásvetítő – különféle korok oktatási kellékei. Az emeleti termekben az egyes tantárgyakhoz kapcsolódó gyűjtemények, kiállítások, bizonyságául annak, mennyi minden történt és történik a közelmúltban szépen felújított ódon épület falai között. A hatvanadik születésnapra megjelent az iskola igényesen szerkesztett évkönyve, melyben az intézmény meghatározó pedagógusainak írásai mellett sok-sok régi és kevésbé régi fénykép is helyet kapott, valamint a tanulók névsora 1956-tól napjainkig.

Az iskola története sok-sok diák, tanár, szülő személyes történetének is része. A szülőfalujához ragaszkodó elszármazottaknak pedig jó érzés belekapaszkodni a közös gyökerekbe, időnként erőt merítve a régi emlékekből, élményekből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!