Hírek

2016.11.19. 20:40

Hazánkban évente a 8–10 ezer tiniterhességnek a fele abortusszal fejeződik be

Jó programsorozat indult a városban a tinik szexuális felvilágosításért, az ember sajnálja, hogy csak egy hónapig, november végéig tart. Szerencsére lesz folytatása majd, mert a kezdeményezők a korosztályt (is) célzó felvilágosító-egészségnevelő centrumot terveznek létrehozni.

Kocsis Noémi

Amikor 1916-ban az USA egyik nagyvárosában Margaret Sanger megnyitotta a világ első születésszabályozó intézetét, néhány órán belül kitört a botrány. Pedig az asszony végső elkeseredésében szánta el magát e lépésre, a legjobb barátnője ugyanis nem sokkal előtte halt bele a 14. gyermeke megszülésébe. A rendőrök egykettőre megjelentek az intézet körül, és mind Margaretet, mind a neki a kampányban segítő férjét börtönbe zárták. Snitt.

Magyarországon ma kiskorúként is férjhez mehet és gyermeket szülhet egy nőnemű, de arra nem jogosult koránál fogva, hogy a boltban óvszert vásároljon, mert sok esetben nem adnak el neki, a helytelen indoklás szerint az ugyanis szexuális segédeszköz. És ha meg is tudná győzni az egység eladóját, hogy momentán összekeveri, mondjuk, a síkosítóval, ki szeretné átélni azt a megalázó procedúrát, amellyel manapság az óvszervásárlás járhat?

Mindezekről is szó esett a november folyamán tartó egészségügyi felvilágosító kampány bevezető sajtótájékoztatóján a programsorozathoz kapcsolódó tematikus kiállításnak is helyet adó Museum Caféban. Az egység emeletén ugyanis egy Budapesten már korábban látható vándortárlat tablóiról a fogamzásgátlás évezredes történetét ismerheti meg az érdeklődő. A felelős szexuális élet és fogamzásgátlás szükségességéről már korábban is rendszeresen előadó szakember, Séllei Györgyi szexológus mediátor és munkatársai egészen a hónap végéig várják a felsős általános iskolás és középiskolás diákcsoportok, osztályközösségek bejelentkezését, akik a kiállítást beszélgetéssel, magyarázatokkal egybekötve nézhetik meg, választ kapnak a kamaszokat általánosan feszegető kérdéseikre.

Séllei Györgyi (balra) és munkatársai - például Szigeti Krisztina szexológus (jobbra) - dolgoznak egy, a városban létrejövő centrum megalapításán, amely a szexuális egészségfejlesztéssel foglalkozik majd

Az eseményen amúgy sok elgondolkodtató információ elhangzott. Például, hogy a hónapban még aktuális férfiegészség-kampánynak (a férfiak világnapja egyébként éppen tegnap, szombaton volt! - a szerk.) már korántsem kizárólag a potenciáról kell szólnia. Adatok és kutatások támasztják alá, hogy ma az 50 év feletti férfiak 50 százaléka impotenciával küzd, de ennek kiváltó oka a túlsúly, a magas vérnyomás, a dohányzás és társai, vagyis a férfipotencia valahol ott kezdődik, hogy a szóban forgó férfi egészséges. Sajnos a magyar közállapotokra korántsem ez a jellemző.

De a szexuális felvilágosítással leginkább célzott korosztályhoz, a fiatalokhoz, középiskolásokhoz visszatérve: körükben különösen fontos a téma minél szélesebb körű ismertetése, akár az egyébként fehérvári fejlesztésű mobilapplikáció, a LoveInfo segítségével, amelyet ötletgazdája, Langmár Bettina szintén ezen a sajtótájékoztatón mutatott be. A LoveInfo regisztrációkötelezettség nélkül ad biztos, ellenőrzött információkat a tiniknek az okostelefonjukon keresztül - a szülőknek is segítség, hogy ezen a felületen a gyermekük a pozitív családtervezésről és a felelős szexuális magatartásról kap információkat - elsősorban ugyanis ez a cél, hangsúlyozta az ötletgazda. Mint Langmár Bettina elmondta, országosan évente 8-10 ezer tinilány esik teherbe, e terhességek fele abortusszal fejeződik be. Hozzá fűződik egyébként a városban is több középiskolában működő óvszerautomata bevezetése, amelyet először nagy felháborodás és elutasítás övezett, de mára elfogadták az intézmények. A mobil-alkalmazásban játékosan, a fiatalhoz szóló képregényes formában beszélnek a felelős szexuális magatartásról, és vészhelyzetekben is nyújt el-igazítást a fiataloknak.

 

Nem tudom, mikorra vetkőzzük már le évszázadok óta hurcolt, gyakorlatilag ma is szinte viktoriánus prűdségünket, mikor arról a témáról kell beszélnünk, amely emberi mivoltunk legaktívabb mozgatórugója. Miközben egyesek képesek órákig előadást tatani a szervek szakszerű boncolásáról vagy a szarvasmarha-inszeminációról, az emberi szexről szólva mindenki elpirul, feszeng, hárít, porzót és bibét, méhecskét és beporzást emleget. Épp ezért tartom különösen fontosnak a cikkbeli szakemberek minél aktívabb csapatos jelenlétét, és támogatott munkáját.

Az évi 80-100 ezer tiniterhesség fele abortusz, ez ötvenezer meg nem született baba, évente fél Fehérvár. Nem azt mondom, hogy a tinédzsereknek meg kellene szülniük e gyermekeket, hanem azt, hogy megelőzéssel, tudatossággal kellene a kérdéshez fordulnunk. Valamennyiünk jövője érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!