Hírek

2013.10.20. 08:22

Házilag készült robotokkal készülnek a világűrbe

Székesfehérvár – A Magyarok a Marson című programhoz kapcsolódó robotikai seregszemlét szerveztek szombaton az Óbudai Egyetem Alba Regia Egyetemi Központjában. A fiatalok közül többen is egyszerű, a boltban beszerezhető alkatrészekből építették meg csodabogaraikat.

Klecska Ernő

A rendezvény fő célja az volt, hogy találkozási lehetőséget és fórumot biztosítson a robotikával fogalakozóknak, s előkészítsék a 2014. évi "Magyarok a Marson - Alkalmazott Mérnöki Tudományok Versenye"-re való felkészülést, melynek tervezett helyszíne szintén Székesfehérvár lesz – mondta Györök György, az Óbudai Egyetem Alba Regia Egyetemi Központ főigazgatója.

A diákok játszva tanulnak – mutatott rá Vizi Pál Gábor, a Magyarok a Marson program képviselője.

Zimmermann Gyula egy egyszerű fúrórobotot alkotott egy nyolcévesek számára készített építőjáték felhasználásával, amelynek célja a marsi kutatási lehetőségek közül a talajkutatás.

Varsányi Péter és Kovács Dániel egy olyan, napelemes szerkezetet készített egy távirányításos autó vázára, amely a földlakók megtévesztése céljából gigantikus csatornahálózat ásásár lenne alkalmas a Marson.

Székely Flórián és Bakó Szabolcs robotikai építőkészletből felépített, zsinórokkal négy oszlophoz erősített pókrobot mutatott be. E szerkezet képes a levegőben mozogni, és egy laptop segítségével megadott koordinátákra eljutni az oszlopok által behatárolt területen, és egy kis mágnes segítségével apró labdákat eljuttatni A pontból B pontba.

A Kovács Dániel, Kormos Tamás, Nagy Tibor és Csernák Tamás összetételű vendégcsapat három szerkezettel rukkolt elő. Történetük egy víztározó telepen játszódik ahol az egyik robot önműködő biztonsági őrként dolgozik, a másik robot feladata bejutni a víztározó telepre és megmérgezni a vizet az általa belejuttatott pingpong labdával. A harmadik robot célja, hogy ha az "őr"" jelzi a betörést, elkapja a betolakodót és mágnessel hatástalanítsa a mérget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!