Hírek

2014.10.19. 17:40

Megújult zsidó sírok a temetőben

Velence - A megszépült, felújított zsidó sírok mellett volt megemlékezés szombaton a református temetőben.

Tihanyi Tamás

A Magyar Holokauszt Emlékév 2014 programjában újulhatott meg a Miniszterelnökség teljes körű támogatásával a velencei református temetőben található zsidó sírkert, mely a 19. sz. második felétől az 1920-as évek végéig volt zsidó temetkezési hely. A felújított, helyreállított temetőrész átadására ökumenikus istentiszteleten került sor október 18-án, szombaton a református temetőben, majd vasárnap délelőtt a 270 éves református kőtemplomban volt hálaadó mise.

- Azokra emlékezünk, akiknek nevei most előjöttek a feledés homályából, akiknek síremlékeit most helyreállította az emberi értelem, tisztesség és tisztelet - mondta a temetőben Pápai Szabó Gyögy lelkipásztor. Köszönjük urunk, hogy emberi, testvéri kötelességünk teljesítésének elvégzéséhez adtál elégséges erőt, biztatást, s megteremtetted ehhez emberek, közösségek bevonásával, összefogásával a szükséges feltételeket. Köszönjük, hogy megerősítetted mindazok szívét s karját, akik e munkálatokban részt vállaltak. Köszönjük, hogy terveink megvalósulhattak. Kérünk, tedd maradandóvá kezünk munkáját, álld meg a sírkertben nyugvók emlékét és örökké tartó pihenését...

Az alkalmon elhangzott: néhány hónappal ezelőtt még őserdőként magasodó bokrok árnyékában összetört, szétzilált, szétszórt sírokat lehetett látni, alig lehetett a közelükbe jutni. És ha most szétnézünk, és megnézzük ennek a szomorú temetőnek a maradványát, akkor láthatjuk, hogy felépültek a régi romok és helyreálltak a sírok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!