Hírek

2016.10.20. 18:15

Hétezer kéménynél van gond - Idén már 339 mérgezés volt, 220 sérülés, 14 halál

Dunaújváros, Székesfehérvár - Nincs könnyű helyzetben az a több ezer dunaújvárosi család, akiknél kéményhibát állapított meg az ellenőrzést végző szakember, ugyanis a gázbojlerről villanybojlerre történő átállás vagy a kémények béléscsövének cseréje egyaránt tetemes összegbe kerül.

Zsigó Ferenc

Mindez pár nappal azelőtt jutott tudomásunkra, hogy a szakemberek csütörtökön megtartották szokásos évi sajtótájékoztatójukat a tél közeledtével és a fűtési szezonnal kapcsolatos veszélyhelyzetről, a megelőzés fontosságáról. Ezen a tájékoztatón a kéményseprő cég és a katasztrófavédelem illetékeseitől részleteiben is tájékozódtunk a dunaújvárosi helyzetről.

De kezdjük a tájékoztatón elhangzott egyéb kérdések taglalásával.

A négy szakági szereplő - rendőrség, mentők, kéményseprők, katasztrófavédelem - közül elsőként Pápai Imre mentőtiszt hívta fel a figyelmet a szénmonoxid-mérgezés veszélyeire. Mint mondta, ez az alattomos gáz szinte észrevétlenül mérgez, az ember émelygést, fejfájást érez, aztán egyszercsak elveszti az eszméletét, és ha nem érkezik gyorsan a segítség, itt a tragédia. A CO-mérők felszerelése, a gyakori szellőztetés nagyon fontos - hangsúlyozta a szakember, aki ezután a fagyásos, kihűléses esetekről is beszélt.

Németh Sándor, a Kémény Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy 240 ezer kémény van a megyében, az ellenőrzések folyamatosan, egész éven át folynak, mégsem jutnak el mindenhova évente. Ahol hibát találnak, ott előírják a javítást a következő sormunkáig , azaz a következő évi ellenőrzésig. Ha a hibát ekkorra sem hárította el a tulajdonos, következik a katasztrófavédelmi határozat, immár rövidebb határidőt szabva a hibaelhárításra.

A Kossuth utca páratlan oldala, ahol az a társasházi közösség is él, amelynek Kelemenné a közös képviselője - itt is vannak gondok Fotó: Zsedrovits Enikő

Magosi Lajos tűzoltó ezredes, a megyei katasztrófavédelem igazgatója hozzátette, hogy a hatóság honlapján megtalálhatók azok a CO-mérők, amelyeket bevizsgáltak, s amelyeket jó szívvel ajánlanak mindenkinek. Ezek mellett a veszélyesekről is tájékozódhatnak ugyanitt.

Kiss Z. Edward, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője a közlekedésbiztonságról szólva a Látni és látszani programra hívta fel a figyelmet. A kihűléses, fagyásos esetekkel kapcsolatban elmondta, hogy a körzeti megbízottak fontos feladata az egyedül élő idősek visszatérő látogatása, segítése.

A tájékoztató után a szakemberekkel beszélgetve hoztuk szóba a dunaújvárosi helyzetet. Németh Sándor elmondta, hogy a megyei jogú városban mintegy hétezer kémény esetében találtak hibát a 2015-ös ellenőrzéskor. Ez sokkal több lakást jelent, ugyanis vannak osztatlan, közös tulajdonú társasházi kémények is. Az idei visszatérő ellenőrzéskor kiderült, hogy szinte sehol nem javították ki a lakók a hibát - nem cserélték ki a gázbojlert villanybojlerre, nem szereltettek be a kéménybe béléscsövet -, ezután következett a katasztrófavédelmi határozat a hibaelhárításra, rövidebb határidőkkel.

Ezekben a hetekben esetenként napi több száz levelet postáznak - tudtuk meg a dunaújvárosi katasztrófavédelmi kirendeltség hatósági osztályvezetőjétől, Somogyi Gábortól. A helyzet súlyosságát jelzi, hogy megkezdődött az egyeztetés a városvezetéssel. Az ebben illetékes alpolgármestert, Szepesi Attilát nem értük el - külföldön van -, így nem tudunk arról beszámolni, hogy az önkormányzat vezetése miben gondolkodik a helyzet megoldását illetően.

- A Kossuth utcában társasházunk 86 lakásából 48-at érint a probléma, korábban úgy döntöttünk, egyénileg oldja meg mindenki a gondját - mondta el Kelemenné Mária közös képviselő -, ami sok családnak nagy terhet jelent.

Hétfőn 15 órakor a katasztrófavédelem és a kéményseprő vállalat részvételével fórum lesz a dunaújvárosi városházán, ahová várják a közös képviselőket.

Nem örök életre veszünk érzékelőt!

Minden CO-érzékelőre megadják annak várható élettartamát. Semmi szín alatt ne bízzunk meg abban a műszerben, amely ezt az élettartamot meghaladta - hívják fel a figyelmet a szakértők. Érdemes ráírni e készülékre alkoholos filccel, hogy meddig használható. Mivel egy bevizsgálás vagy egy érzékelőelem cseréje drágább, mint egy komplett új berendezés, nem ússzuk meg a cserét.

A pár ezer forintos készülékek maximális szavatossága a gyártástól számított egy-két év.

Sok készülék szenzora érzékeny a párára és a háztartási vegyi anyagokra, hajlakkokra, parfümre, de sokszor illatokra és az ételgőzre is reagál - érdemes meggyőződni már a vételkor, hogy alkalmas-e a fürdőszobai, konyhai használatra.

SZERINTEM

A megye minden részén a Kémény Zrt. ellenőrzi a kéményeket. Most már Dunaújvárosban is, de ez csak 2015 januárjától van így, azelőtt egy Tolna megyei vállalat végezte ezt a munkát. Az több, mint furcsa, hogy korábban semmi gond nem volt, és 2015-re egyszerre mintegy hétezer kémény lett hibás, többségük tömörsége nem megfelelő. Ennek kialakulása hosszú folyamat, a kéményekben visszacsepegő savas víz oldja a maltert, a téglát. Ez nem kétéves gond, az biztos. És ez felvet további kérdéseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!