Hírek

2015.11.25. 19:16

A megyeházára összehívott abai testület nem döntött semmiről

Székesfehérvár – Először fordult elő, hogy a megyei kormányhivatal hívja össze egy település önkormányzatát. Aba esetében ez történt.

Tribolt Lajos

A dolog nem most kezdődött, mivel a megyei kormányhivatal már hónapokkal ezelőtt felszólította az abai önkormányzatot bizonyos témák megtárgyalására, elfogadására. Ilyen volt a munkaterv, a belső ellenőrzési terv, a gazdasági program, a hulladékszállítással kapcsolatos rendelet aktualizálása az új jogszabályok miatt. Volt, aminek májusban, másnak júliusban járt le a határideje.

A több hónapos levelezés után a kormányhivatal október 19-én 15 napot adott a polgármesternek a testület összehívására és közölte, milyen témák tárgyalását várja el. A határidő november 10-én letelt, így azon a napon a kormányhivatal a jogszabályban előírt módon november 25-re összehívta az abai önkormányzatot a megyeház címertermébe, Ugyanazon a napon a polgármester november 30-ra hívott össze testületi ülést, ahol a napirendi pontok egyike a kormányhivatal által kért témák megtárgyalása.

A megyeházi ülésre minden képviselő megjelent. Tanárki Gábor igazgató ismertette a jogi helyzetet, majd át adta a szót Kossa Lajos polgármesternek, hogy a szokásos módon vezesse le az ülést. A polgármester arra való hivatkozással, hogy hétfőn úgyis megtárgyalják a a kért témákat, halasztást kért. Tanárki Gábor közölte, hogy a jogszabály nem ad lehetőséget rá.

Ez után Kossa Lajos megnyitotta az ülést, az első pont az elmaradt 2014-es munkaterv volt. Szót kért Mikula Lajos képviselő, aki a polgármester ellenzékének számít. Elmondta, hogy a város vezetés lejáratja a várost, miközben rendőröket küld az internetes fórumon bírálókra. Kifogásolta, hogy a pénzügyi bizottságot nem hívták össze. Kossa Lajos közbevágva azt mondta, ilyen légkörben nem lehet dolgozni, döntsenek mindenről hétfőn, otthon. A lakosság véleménye kellene, így a testület kész feloszlatni magát. A hétfői feloszlatással Mikula egyetértett, ám a több ügyben azonnali döntést akart. Ezt egy további képviselő támogatta. A hétfői tárgyalás mellett öten voksoltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!