Hírek

2017.07.14. 16:49

Hétfőtől ítélkezési szünet

Hétfőn, július 17-én kezdődik a bíróságokon, így Fejér megye bíróságain is, az ítélkezési szünet, amely 2017. augusztus 18-ig, péntekig tart. A bíróságok ezért az ezt követő első hétfőtől, augusztus 21. napjától tárgyalnak ismét rendszeresen.

Szabó Zoltán

A törvénykezési szünet alatt a bíróságok - néhány kivételtől eltekintve - nem tárgyalnak. A soron kívüli vagy más rövid határidőhöz kötött ügyekben azonban az ítélkezési szünetben is lesz tárgyalás. (Így például az előzetes letartóztatás, a gyorsított, valamint egyes polgári, munkaügyi, közigazgatási és gazdasági tárgyú eljárások, illetve végrehajtások kapcsán tartanak tárgyalásokat, meghallgatásokat a bíróságok.)

A polgári peres ügyekben - meghatározott kivételekkel - a Polgári perrendtartás értelmében a  napokban megállapított határidőkbe az évnek július 15-től augusztus 20. napjáig terjedő időszaka nem számít bele. (Ez az jelenti, hogy ha valaki pl. egy I. fokú ítéletet – mely ellen 15 nap alatt lehet fellebbezni -  július 11-én vesz kézhez, akkor  július 12-13-14. napja lesz a fellebbezési határidő első három napja, míg a 4. és a további napok már augusztus 21-étől számítandók. Ily módon még a szeptember 1-jén postára adott fellebbezés sem késik el.)

Büntetőügyekben a bíróságok folyamatosan ellátják a törvényi feladataikat, a határidők számítását a törvénykezési szünet nem érinti.

A törvénykezési szünetben a Székesfehérvári Járásbíróságon, a Dunaújvárosi Járásbíróságon, a Sárbogárdi Járásbíróságon és a Bicskei Járásbíróságon továbbra is lesz ügyfélfogadási nap („panasznap"). A Székesfehérvári Törvényszék valamennyi irodája, a Székesfehérvári Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság és a járásbíróságok kezelőirodái nyitva tartanak: az ügyfelek benyújthatják a beadványaikat és betekinthetnek az iratokba. Folyamatosan dolgozik a cégbíróság is.

A törvénykezési szünet alatt megszakítás nélkül működik a bírósági közvetítés is. Részletesebb tájékoztatás a http://szekesfehervaritorvenyszek.birosag.hu/20140702/birosagi-kozvetitoi-eljaras címen érhető el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!