Hírek

2016.05.17. 13:55

70 éve érkeztek haza

Bakonycsernye - A helybeli leventék hazaérkezésének 70. évfordulója alkalmából szervezett megemlékezést Simek István.

B. Kiss László

Simek István, Szarka István evangélikus esperes, illetve az egyik egykori levente, Szente Lajos
Fotó: Kadlecsikné Gabriella

Sokáig mély hallgatás övezte azt a tényt, hogy 1945.. február 28-án - tehát a háború utolsó heteiben - hetvenhárom, 14-16 éves korú fiút vittek el Bakonycsernyéről a németországi Dortmundba, hogy ott légvédelmi tüzérnek képezzék ki őket. A csernyei srácok 12 napon át utaztak fűtetlen vagonban, enni azt ették, amit magukkal vittek. A megérkezésüket követő néhány napon belül azonban légitámadás érte várost, ki merre látott, arra menekült. Nyolcvankét levente, köztük kilenc csernyei keletnek fut, egy 28 főből álló, tisztán csernyei csapat pedig északnak indul. Utóbbi csoport napokig bolyong éhesen, mígnem befogják őket és egy katonai szerelvény Dánia északi csücskébe viszi őket. Arra, hogy áthajózzák a csapatot Norvégiába, mint ahogy eredetileg tervezték, már nem kerül sor. Legendás parancsnokuk, Woynarovich Elek az, aki egyben tartja a csoportot, és visszavezeti a fiúkat Németországba. Az elsőként említett csapat tagjai aztán amerikai fogságba kerülnek, viszonylag jó körülmények közé. A fiúk télen például iskolába jártak. A Dániát megjárt csoport végül 1945 őszén az angol zónában egy húsz ezer fős gyűjtőtáborban landol. Itt úgy bántak velük mint a tényleges hadifoglyokkal: az őrök a vélt vagy valós szökevényekre felszólítás nélkül lőttek...

Mindezt a helybeli Simek Istvántól tudom. Az ő édesapja is az említett leventék között volt, s ő az, aki a Bakonycsernyéről elvitt leventék sok megpróbáltatással teli sorsát kitartóan kutatja, és már eddig is sok tényt, dokumentumot, személyes emléket összegyűjtött. S ő volt az, aki a csernyei leventék 1946 tavaszán történt hazaérkezésének 70. évfordulója alkalmával most megemlékezést szervezett. Ekkor azonban nem csak a Németországot megjárt fiatal fiúkra, de a második világháború valamennyi csernyei hőséről és áldozatáról - katonákról, civilekről és deportált zsidókról - is megemlékeztek. A megemlékezést kötetlen beszélgetés követte.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!