Hírek

2014.09.01. 17:55

Ilyen idő lesz egész szeptemberben?

Olyan lesz egész szeptember, milyen idő jön Egyeddel - tartja a népi csízió, ami nem ad sok bizakodásra okot. De mit mond a meteorológus?

Kocsis Noémi

Hazánkban akkor jár a legjobban a meteorológus, ha nagyjából ugyanolyan ködösen jósol szép időt, mint mondjuk korunk modern boszorkányai. Olyan gyorsan változik az idő már egy hónapja, hogy a fürdőruha és az esernyő egyformán fontos kiegészítővé vált. Sem az őszi kulturális szezon, sem a mezőgazdaság szempontjából nem mellékes azonban, milyen időre is számíthatunk, s ilyenkor még mindig a szakembereket tartjuk a legmegbízhatóbbnak. Mi megkérdeztük Németh Lajos meteorológust, igaz,-e, amit hétfőn az egyik nagy rádióállomás is kész tényként igyekezett közölni, miszerint amilyen szeptember 1. időjárása, olyan lesz az egész hónapé?

Fotó: Koppán Viktor

– Az a tapasztalatom, hogy ezek a népi rigmusok, csíziók nem igazolódnak be – bocsájtja előre a népszerű meteorológus. Ám pontos, nyugodtságra okot adó előrejelzést ő sem ad, hiszen nagyon a hónap elején járunk. Annyi bizonyos: lesznek napsütéses, frontmentes hétvégék szeptemberben, tehát nem érdemes attól félni, hogy esőben ázunk majd a Szent Mihály havában szokásos kulturális rendezvényeken, vagy fesztiválokon. Németh Lajos bízik az előző esztendők szokásos szeptemberi időjárásában, mint mondja, ő a Vénasszonyok nyarában hisz, mert az már bevált.

– Ha az elmúlt évek szeptemberei csapadékosak voltak is, ebből nem lehet helytálló következtetést levonni az idei ősz első hónapjára – összegzi véleményét az időjós.Visszatérve eleink megfigyeléseire, szeptemberben is számos, a hiedelmek szerint időjárást előrejelző nap van. Ha elmúlt Egyed, a jószág ehet – mondja a régi csízió. Szeptember 8-án Mária, azaz Kisasszony napja az időt négy hétre előre szabja, legalábbis így tartották őseink. Ugyanezen a napon várható a népi kalendárium szerint a fecskék távozása, elköltözése is. Jelentős időjárásjelző nap még a hó végi Mihály-nap, amely nem csak a gulya hagyományos behajtási időpontja. „Szent Mihálykor keleti szél, igen kemény telet ígér.” és: Ha Szent Mihály öltöztet, Szent György vetkőztet.” Azaz rövidujjas, szép idő várható, majd jövő május végén...

Ami keddet illeti, az ország középső részében még biztosan elő kell venni majd az esernyőket...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!