Hírek

2014.10.14. 17:00

Hihetetlen szúnyoginvázió októberben: jönnek a felmentő repülők

Öt órakor menekülésbe fognak a kisgyermekes anyukák a város parkjaiban: október van és szúnyoginvázió. A kettőt egyszerre eddig nem tapasztaltuk. De jó hír, hogy miután érdeklődtünk, lesz szúnyogírtás.

Házi Péter

 

E sorok írója hét szúnyogcsípést szenvedett el kedden öt óra tájban a Halesz parkban, nagyjából negyed óra alatt. Olcsón megúszta, mondhatnánk, ugyanis volt olyan kistotyogó, akinek a nyakán és a kezein tíznél is több csípést számolt meg az anyukája. Így megy ez már közel egy hete: öt óra tájban megkezdődik a szúnyogok inváziója, a gyermekek és a szülők pedig szabályos menekülésbe kezdenek. Történik mindez október közepén, amikor ma hivatalosan is megkezdődik a fűtési szezon.

Érdeklődtünk a Városgondnokságnál, hogy habár idéntől a katasztrófavédelem fogja össze országos szinten a szúnyogirtást, azért terveznek-e valamilyen ellencsapást helyben a vérszívókra. Estére aztán kiderült, igen, várhatóan a hétvégén ellentámadásba lendülnek a repülőgépek!

- Barnabás különösen allergiás a szúnyogokra, volt, hogy a kórházban kötöttünk ki, ahol vagy háromszoros mennyiségű kalciuminjekciót kapott. Szeretjük a Halesz parkot a sok játék miatt, de mostanában negyed hat tájban villámléptekkel vagyunk kénytelenek elhagyni, mert annyi szúnyog csap ránk egyszerre - mondja Juhosné Jakab Rebeka. A hihetetlen októberi szúnyoginvázió persze nem csak őket sújtja, a város környéki kistelepüléseken is hasonló a helyzet: naplemente után lehetetlen megmaradni a szabadban. Pedig az októberre átcsúszott vénasszonyok nyara pontosan erre csábítaná az embert.

A kis Barnabás(b) allergiás a szúnyogcsípésre, arcán most különösen sok a piros foltocska. A Haleszbe csak a bátrak merészkednek ki mostanában naplemente környékén. De jön a megváltás! (Fotó: Házi Péter)

- Két évtizede foglalkozom szúnyogokkal, szúnyoggyérítési technikákkal, de azóta nem tapasztaltam olyat, hogy október közepén ilyen sok lenne a szúnyog. Emlékeim szerint a legkésőbbi szúnyogirtást szeptember vége előtt egy héttel végeztük - ezt már Sáringer-Kenyeres Tamás növényvédelmi szakmérnök állítja, aki szerint nem csak a csapadékos szeptember és az arra rákövetkező két-három hétnyi párás meleg okozhatja az inváziót, hanem az enyhe tél, majd a május környéki esők is elképesztően kedveztek a szúnyogok elszaporodásának.

Az idei szezon azért is volt különleges, mert az ország egészén, 820 ezer hektáron összehangoltan végezte az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság a szúnyoggyérítést . Ez a program már véget ért, ám mint Sáringer-Kenyeres Tamás mondja, ő és a hozzá hasonló szakértők folyamatosan jelezték, az esős idő miatt gondok lehetnek ősszel.

Lesz-e szúnyogirtás Székesfehérváron? - hívtuk fel délelőtt Bozai István városgondnokot, aki érdeklődésünkre akkor még nem tudott konkrét választ adni. Aztán amikor késő délután újra beszéltünk vele talán a Fejér Megyei Hírlap felvetésére is de, már arról tudott beszámolni, Fehérvár polgármestere elrendelte, hogy elképesztően hangzik, de a fűtésszezon elindításával párhuzamosan légi szúnyogírtásra is sor kerül Fehérváron. A tervek szerint most pénteken vagy 18-án szombaton, kedvezőtlen időjárás esetén pedig 19-én lesz légi szúnyogirtás Székesfehérváron. A szúnyogirtás napnyugta előtt két órával kezdődik, a felhasználandó hatóanyag az Aqua K-Othrine ULV emberre és melegvérű állatokra nem, de méhekre veszélyes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!