Hírek

2009.03.25. 03:29

Hitelbe ragadva

Fejér megye - Könnyen elveszítheti a lakásra kifizetett foglalót vagy ettől való félelmében beragadhat egy rossz hitelkonstrukcióba az, akinek sokáig húzódik hitelelbírálása vagy finaszírozó bankja időközben módosít üzletpolitikáján.

Fejér Megyei Hírlap

Így járt több olvasónk is. Ketten közülük, akik bár nevük elhallgatását kérték, mások okulására mesélték el történetüket.

Egyikük, aki tavaly novemberben vett egy lakást, biztos munkája lévén hitelt vett fel arra. A szerződés aláírásakor előleget és foglalót fizetett, a bank azonban a fennmaradó részre kért kölcsön hitelbírálatát olyan sokáig húzta, hogy lejárt a vételár-hátralék megfizetésére biztosított szerződéses határidő - mondja Imre, akinek ma is biztos állása van, így bátran nézett másik finanszírozó után. Meglepődnie akkor sikerült, amikor az eladó, a határidő meghosszabbításáról hallani sem akarva, az előleget visszadta ugyan, de a foglalót nem.

Másik olvasónk, az ugyancsak harmincas éveiben járó vállalkozó édesanyjával és nejével vett fel 1 millió forintos személyi hitelt, hogy a foglalót ki tudja fizetni. Mivel azonban ez nem fedezte a teljes önrészt, a hitelük, és amellett hogy fizethetik a részletet, a foglaló is elveszett. - Mi áttételesen már a válságnak estünk áldozatul, hiszen sok pénzintézet, köztük a miénk is, csökkentette az ingatlan-finanszírozási hányadot - mondta László, aki pillanatnyilag éppen azon morfondírozik, hogy kimegy külföldre dolgozni.

Ilyen banktól és hiteltől akár még a foglaló árán is menekülni kell - tanácsolja Kozma Imre hiteltanácsadó. A korábban horvát ingatlanok közvetítésével foglalkozó szakértő szerint olvasóink még jól is járnak, ha csak a foglalót bukják , hiszen a jog szerint az eladó továbbra is követelheti a szerződés teljesítését, azaz a vételár kifizetését, az ingatlan birtokba vételét, s ha érdekmúlás miatt eláll a szerződéstől, még kártérítést is követelhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!