Hírek

2015.03.26. 16:19

Ha egy időzónát ugranánk, 170 olyan nap lenne, amikor 8 után is világos lenne

Éves szintén közel hétmilliárd forint spórolás, több, világosban eltölthető szabadidő – egy mérnök kiszámolta, miért lenne jó az időzóna váltás.

Házi Péter

Utálja, hogy kora reggel a hasára süt a nap? Nem szereti, hogy munka után nincs ideje futásra, arra, hogy gyerekeivel játsszon a napfénynél? Szeretne 67 plusz világos estét? Ha mindezekre a válasza igen, Ön a mi emberünk! – a fehérvári származású Herman Gábor nem valami új csodaszert akar eladni, pusztán azt szeretné, váltsunk időzónát. A telekommunikációs mérnök egyszerűen kiszámolta, mennyi mindenben jó lenne ez nekünk.

Ez a három város ugyanabban az időzónában van, mégis, óriási a különbség: ha váltatnánk, nekünk is világos estéink lehetnének
Grafika: Südy Péter

- Számomra egyre zavaróbb, hogy a nyár közeledtével már öt óra környékén felkel a nap, azaz hasunkra süt, mire felébredünk. Este viszont, amikor lenne idő arra, hogy a gyerkőcökkel egy jót játsszunk a szabadban, akkor meg hamar besötétedik. De nem mindenhol van ez így, Madridban például, amely ugyanúgy a GMT plusz egy órás időzónában (de annak nyugati szélén) van, mint mi, jóval később kel a nap és így tovább is van világos - mondja Herman Gábor, aki telekommunikációs mérnökként utazva tapasztalta meg ezt az anomáliát. Elkezdett számolni, időzónákat, napfelkeltéket, napnyugtákat összevetni, áramfogyasztást, spórolást kalkulálni és egy 18 oldalas tanulmánnyal be is sétált tavaly, az őszi óraátállítás idején a miniszterelnöki hivatalba. Annyit kért, szakemberek vizsgálják meg a felvetést, amelyet egy növekvő facebook csoport is támogat, s amely arról szól, hogy a greenwich-i időhöz képest ne egy, hanem két óra legyen nálunk az eltolódás. Javaslatát olyan tényekkel támasztotta alá, minthogy egy évben csak a világításon 6,8 milliárd forintot spórolnánk, vagy, hogy a jelenlegi 102 nap helyett 170 olyan nap lenne, amikor este nyolc után is világos van. Az így nyert időtaktív szabadidővel lehetne eltölteni, s nem mellékesen több D-vitamin is jutna szervezetünkbe a napsütés miatt. A felvetésekre azóta is várja a választ a miniszterelnökségtől: Lehet, hogy bolondnak néztek, pedig érdemes lenne egyszer komolyan átgondolni a kérdést - mondja.

Persze, nem véletlenül írunk éppen most a témáról: vasárnap újra jön az a fránya óraátállítás, ami legtöbbünknek komoly nyűg, az európai parlamentben például a cseh Petr Silar szenátor adta elő a napokban javaslatát, miszerint szüntesse meg végre az EU az óratekergetést. A mi Gáborunk ezt az eshetőséget is górcső alá vette: Nos, számításai szerint ez lenne a lehető legrosszabb megoldás, ugyanis ha nem állítgatnánk , akkor egyetlen olyan esténk sem lenne az évben, amikor este 8 után még világos van, cserében viszont a mostani 156 helyett 214 olyan nap lenne, amikor már reggel hat előtt sütne a Nap . Ez pedig biztosan nem jó a többségnek.

Lehet persze sok-sok ellenérvet is felhozni az időzónaváltással kapcsolatban: A Bajnokok Ligája meccsek például csak háromnegyed tízkor kezdődnének, aminek akár komoly nemzetgazdasági hatásai is lehetnének a munkavállaló másnapi munkahelyi aktivitását illetően. Egy biztos, a váltás gondolatával érdemes eljátszani!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!