Hírek

2014.10.28. 18:00

Elszaporodtak a trükkös lopások

A tisztánlátás kedvéért, és azért mert nem lehet elégszer elmondani, hogy legyünk óvatosak, lefestünk pár tipikus trükkös lopást, amik a közelmúltban idős emberek kárára történtek.

Buthy Lilla

Ne hagyjuk magunkat átverni, és ne váljunk áldozattá! Az első és legfontosabb szabály, hogy idegeneket ne engedjünk be a lakásunkba! Ha mégis, akkor mindig legyünk gyanakvóak, pláne ha valamilyen úton-módon a félretett pénzünkre terelődik a beszélgetés. Ha mégis megtörténik a baj, ne szégyelljük, figyelmeztessünk másokat is, és hívjuk azonnal a rendőröket!

A trükkös tolvaj gyakran egyedül, de legtöbbször társaival, valamilyen legendával jut be az idős emberek otthonába. Majd egy kis figyelemelterelés jön, a pénz és ékszer pedig velük együtt távozik

A legtrükkösebb és legpofátlanabb trükkös rablás kétségkívül az, amikor álrendőrök járják a házakat, és arra figyelmeztetik a nyugdíjas néniket és bácsikat, hogy vigyázzanak, mert mostanában rengeteg a trükkös lopás. Ezután számos szakmai jó tanáccsal is szolgálnak, hol lehetne a legjobb helye a pénzüknek. Sajnos a történet legvégén, ez legjobb hely általában a csalók zsebe lesz. Ez csak egy, a rengeteg úgynevezett legenda közül, amivel időskorúakat vakítanak .

A második számú legpofátlanabb tolvaj az, aki unokaként, vagy rég nem látott rokon bőrébe bújva hívja fel a kiszemelt idős hölgyet, azzal, hogy nagyon megszorult, és pénzre van szüksége. Egy barátját küldi maga helyett, mert épp nem ér rá, a pénzt pedig ezután önként és jó szívvel adja át az áldozat a vadidegennek. A legtipikusabb történet, amikor közműszolgáltató munkatársnak adják ki magukat, túlfizetés miatt küldték őket, a villanyórát jöttek leolvasni, csőtörés van és a vizet kell ellenőrizniük, a téli fűtési szezon kezdetén pedig a csöpögő radiátorra akarnak egy pillantást vetni. Az önjelölt színészek sokszor a paplanárus karakterét játsszák el, a szöveg pedig az, hogy ágyneműket árulnak, sőt, ezek nyeremények, de persze fizetni kell érte valamennyit. Olyan is van, amikor azzal jutnak be a lakásba, hogy pár ezer forinttal tartoznak az unokának, de fel kell váltani a húszezrest. Ilyenkor a kis rejtekhelyről előkerül a pénz, valahogy kicsalják a gyanútlan áldozatot a másik helyiségbe, és már viszik is a vagyonukat. Jójárt Gábor rendőr századossal, bűnmegelőzési alosztályvezetővel arról beszélgettünk, hogyan védhetőek ki ezek a trükkös bűnesetek.

- A tolvajok első körben kizárólag arra játszanak, hogy bejussanak a lakásba, onnantól kezdve pedig szinte már borítékolható a végkifejlet. Fontos, hogy senkit ne engedjenek be a lakásukba, illetve csak azt, aki hitelt érdemlően igazolta magát és a célját. Ha gyanússá válik, vissza kell zárni az ajtót, és fel kell hívni például az E.on-t, hogy küldtek-e ki embert. A számmal, fényképpel és rendfokozattal ellátott rendőrigazolványt is alaposan meg kell nézni. Ha valamiért gyanús lesz a rendőr, akkor a 107-es, 112-es segélykérő számon visszaellenőrizhető. Az E.on munkatársai is arcképpel, névvel ellátott igazolvánnyal rendelkeznek, és készpénzt sosem kérnek semmire - mondja a százados, majd hozzáteszi:

- Ezek a bűnözők nem alkalmaznak erőszakot. Csak a meséjükkel és a figyelemeltereléssel dolgoznak . Mindig tisztelettudóan, udvariasan beszélnek, rendezett, tiszta, ápolt ruhájuk van, hogy ezzel is áldozatuk bizalmába férkőzzenek, és beengedjék őket a lakásba. Persze van, hogy munkás ruhában jelennek meg, ezzel is erősítve szerepjátékukat. Volt rá példa, hogy előtte felhívták a sértettet, hogy érkezni fognak, ezzel sem keltve gyanút benne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!