Hírek

2015.01.27. 20:20

Hogyhogy csak úgy kidőlt a fa? Szerencsére senki sem parkolt a zuhanó monstrum közelében

Székesfehérvár - Január második hetében egy hajnalon nagy csattanással kidőlt egy fa a Zichy ligetben. Parkoló autó nem sérült meg ugyan, de a hirtelen fakidőlés ettől még aggasztó.

Kocsis Noémi

Banizs Károly mutatja, belül mennyire elkorhadt ez a fa. Ha ezt kívülről is látnánk, mindjárt feltételeznénk, hogy hamarosan kidől (Fotó: Koppan Viktor)

A Zichy ligetnél lakókat egy hajnalban nagy csattanás riasztotta fel. Mire azonban reggel körbenéztek, mi is okozta az ilyen időpontban nem éppen megszokott hangot, az azt kiadó jókora fát az illetékes Városgondnokság emberei már feldarabolták és elszállították. A Zichy ligeti fák nem először kerülnek fókuszba, sorozatosan foglalkozott már velük lapunk is. Igaz, ilyen hirtelen dőlés miatt eddig nem kellett. Aznap éjjel egyébként nem volt extrém erősségű szél és a fán sem mutatkoztak jelek. Legalábbis kívülről nem.

Megkérdeztük a Városgondnokság illetékesét, mire lehet vélni az esetet, esetleg kell-e tartani a közeljövőben hasonlótól? Utóbbi igencsak aggasztó volna, hiszen pont azon a részen több autó is parkol napközben, s ezúttal csak a szerencsén múlt, hogy az éppen a parkoló felé dőlő fa útjában akkor nem állt semmi és senki. A ligetben található idős fák állapota folyamatos figyelmet igényel, mert korukra való tekintettel több probléma felléphet velük kapcsolatban, adott választ Bozai István városgondnok.

- Sajnos a fokozott figyelem, és az állandó fasorfenntartási és növényvédelmi kezelések ellenére is előfordulhat ilyen eset, mivel a faegyed nem ad arra utaló élettani jeleket, hogy ki fog dőlni.

Ha egyébként egy fa állapota kétséges, akkor Fakopp 3D akusztikus tomográffal roncsolásmentes módon felmérik a törzs korhadt vagy üreges részeinek helyét és méretét. A technológia a törzsön körben elhelyezett érzékelők közti hang terjedési sebességmérésén alapszik. Az alap elv az, hogy a hang terjedési sebessége csökken, ha üreg található a két érzékelő között. Ha a fa állapota indokolttá teszi, akkor a végső megoldás a fa kivágása, de a legtöbb esetben ifjítási, gallyazási munkákkal meghosszabbítható az faegyedek életkora, tette hozzá a városgondnok.

A kidőlt egyed helyszínen maradt néhány darabkáját elvittük Banizs Károlyhoz, aki egy évtizede maga is foglalkozott könyvében a városi parkok és azon belül a városi fák helyzetével. Az egykori környezetvédelmi bizottsági vezető egy farontó rovar jelenlétére és a fa szinte teljes belső elkorhadására mutatott rá a szemle után. A városi fák felmérését 2003-ban maga is végezte egy ideig, a könyvében írt fakárosító tényezők, a szmogos városi levegő tíz év elteltével sem változott, sőt, a motorizáció növekedésével e téren csak romlik a helyzet. A Városgondnokságnál nem terveznek rendkívüli intézkedést az eset kapcsán, a teljes körű fasorfenntartási munkálatoknak köszönhetően a fák állapota megfelelő, de ezt csak folyamatos fenntartással lehet megfelelő szinten tartani. Jelenleg több, mint 60 ezer faegyed él Fehérváron, s a cél a szám növelése.





Címkék#fa#panasz

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!