Hírek

2015.10.09. 15:20

"Hol van a fehérváriak pénze?"

Péntek délben sajtótájékoztatót tartottak a székesfehérvári vasútállomás korszerűsítésével kapcsolatos feltételezett visszaélésekről a Demokratikus Koalíció (DK) fővárosi székházában.

Zsigó Ferenc

Korábbi cikkeink nyomán az ellenzéki párt helyi és országgyűlési képviselői is találkoztak a beruházás során kárvallott fehérvári vállalkozókkal. Azokkal, akiket már közel egy éve nem fizetett ki megbízójuk, a halásztelki székhelyű Bölcsföldi Kft., amely cég a generál kivitelező SDD Konzorciummal kötött szerződést különböző munkákra. Az alvállalkozók alvállalkozójaként dolgozó mintegy tíz fehérvári vállalkozásnak közel 60 millió forinttal tartozik a Bölcsföldi Kft. A beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. tájékoztatása szerint az SDD konzorcium (vagyis az azt alkotó szlovák, cseh és magyar cég) a beruházás teljes értékének a nettó 24 milliárd forintnak 60 százalékát már megkapta, de a Bölcsföldi Kft.-nek azért nem utalják tovább a pénzt, mert elszámolási vitájuk során a kft. nem teljesített több adminisztratív kötelezettséget, nem adott pldául nullás adóigazolást.

Földi Judit, a DK helyi képviselője a mai sajtótájékoztatón elmondta, hogy mint megtudták, a Bölcsföldi Kft. számviteli törvényt sértett azzal, hogy nem adta le a mai napig a 2014-es mérlegét, a NAV is vizsgálja a céget és végrehajtási eljárás is zajlik a kft. ellen, melynek során az egyik tulajdonos személyes vagyontárgyait is lefoglalták. A fehérvári vállalkozók attól tartanak, hogy ha kapna is pénzt a Bölcsföldi Kft., azt ők sose látnák. Kezdeményezték az engedményezést - a Bölcsföldi Kft. kihagyását -, de erre valami miatt nem került sor.

- A Demokratikus Koalíció felszólítja a kormányt és a Nemzeti Infrastruktúra Zrt-t, hogy a továbbiakban egy fillért se fizessenek a külföldi cégeknek addig, amíg a munkájukat becsületesen, határidőre és jó minőségben elvégző fehérvári vállalkozókat ki nem fizetik - hangsúlyozta Varju László, a DK alelnöke. "Hol van a fehérváriakat megillető fizetés, miért adták oda olyan külföldi cégeknek, akiik zsebre rakták a magyarok pénzét?" - tette fel a költői kérdést Varju László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!