Horgolt polipkákat ölelnek a fehérvári kisbabák

2017. március 20., 17:01 szerző: Kocsis Noémi fotós: Koppán Viktor Dávid
komment
Barátságos, színes horgolt polipokhoz is bújhatnak a megyei kórház csecsemős osztályain a kisbabák. A megyében egyedülálló kezdeményezést egy, az intézményben 25 éve dolgozó nővér indította útjára, s a tapasztalatok nagyon jók: az időre, vagy idő előtt érkezett újszülöttek is megnyugszanak a polipok köldökzsinórra emlékeztető karjaiban szuszogva.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Az édesanyát, a szülőt semmi sem pótolhatja egy kis jövevény életében - ám vannak babák, akikkel születésük után nem lehet, vagy nem tud folyamatosan együtt lenni az édesanyjuk, mert például az újszülöttet inkubátorba kell tenni. A Szent György Kórházban a csecsemő, a koraszülött és a csecsemő intenzív részlegeken is alkalmaznak egy szívmelengető megoldást: a kreatív nővérkék által horgolt pamutpolipok a tapasztalatok szerint megnyugtatják az emberi érintést éppen nélkülözni kényszerülő apróságokat. Az akciót eredetileg Dániában találták ki, ahol a megfigyelések szerint a játékpolipjukat ölelgető kisbabák gyorsabban fejlődtek társaiknál.

A koraszülött apróságokat is nyugtatja a horgolt állatka érintése

- A polipok karjai olyasmi érzetet kelthetnek a kicsikben, mint amilyen a méhen belül a köldökzsinór érintése, tekeredése volt - mondja Andavölgyiné Tóth Márta a csecsemő-, újszülött- és gyermekosztály vezető főnővére. - Nagyon szívesen bújnak hozzá, odahengerednek a polipkarokhoz, beleszuszognak, sok kisbaba rá is fekszik. A csecsemős intenzív osztályon az inkubátorokban már odakészítve várják a kicsiket a saját kis állatkáik.

Az ügyes kezű nővéreket egy, az osztályon 25 éve dolgozó kollégájuk, Kovácsné Betti fogja össze. Az első polipokat mutatóba a Koraszülöttekért Országos Egyesülettől kapták (a szervezet tavaly is rendezett országos Kopip -azaz koripolip, koraszülötteknek szánt polip- horgoló akciót, sok önkéntes résztvevővel).

Kovácsné Betti fogja össze a horgoló nővérkék csapatát, folyamatosan készítik a polipokat

- Tagja vagyok több horgolós csapatnak, ott kértem segítséget a mintához, s olyan lelkesek lettek az emberek, hogy pár óra múlva már külön csoport alakult a poliphorgolásra jelentkezőkből - mesél a mozgalom szélesedéséről Betti. Az osztályos nővérek a minta alapján már annyi állatkát készíttek, s készítenek folyamatosan, hogy adódott az újabb ötlet: jelenleg minden, a kórházból, az osztályról távozó kisbabával hazaadják a polipját, amelyet a kicsi otthonában továbbra is használhat megnyugtató eszközként. A horgoló csecsemős csapatot az osztály saját alapítványa is segíti fonallal, de az igények folyamatos teljesítéséért szívesen fogadnak támogatásul a fehérváriaktól is (tiszta pamut Catania típusú) fonalat, hogy újabb aranyos polipok készülhessenek az apró ölelő karokba.

Kocsis Noémi

2017. március 20., 17:01 szerző: Kocsis Noémi fotós: Koppán Viktor Dávid

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...