Hírek

2017.05.10. 13:26

Már készül a talapzat a Horthy-szoborhoz

Perkáta – A tervek szerint a jövő hétvégén avatják föl Horthy Miklós adományozók által fölajánlott mellszobrát a településen.

Bokros Judit

Fejér megyében 2012-ben, Csókakőn avattak szobrot Horthy Miklós egykori kormányzónak, az esemény akkor is erősen megosztotta a közvéleményt. Most Perkátán készülnek hasonló aktusra, miután néhány helyi magánszemély fölajánlotta a jelenleg a tulajdonukban lévő Horthy-szobrot az önkormányzatnak. A testület április 20-ai ülésén foglalkozott a beadvánnyal, amelyet többségi döntéssel (5 igen, egy nem, egy tartózkodás) támogatott. Az avató tervezett időpontja május 20-a.

A Horthy-szobor a Sport és a Dózsa György utca sarkán kap helyet. Már készül a talapzat
Fotók: Koppán Viktor

A hír, hogy a településen Horthy-szobrot állítanak föl, ismét foglalkoztatja a közvéleményt. Somogyi Balázs polgármester is tudja ezt, és tisztában van azzal, hogy a volt kormányzó személye vitákat válthat ki. Ám azt mondja: önkormányzatuk a döntéssel semmilyen politikai, történelmi állásfoglalást nem tesz. Csupán ahhoz járultak hozzá, hogy biztosítják a közterületet, amely végül - az adományozók választása szerint - a Sport és a Dózsa György utca sarkán lévő rész lesz. 

- Az adományozók márciusban egy komplett kérelmet nyújtottak be az önkormányzathoz, megállapodás-tervezettel. Utóbbi tisztázza a fölajánlás körülményeit, és azt is, hogyan lehet a művet abban az esetben visszaadni, ha az önkormányzat mégsem tartana igényt rá. Ezt egy korábbi szoboradományozással kapcsolatos eset is indokolta – mondta Somogyi Balázs, utalva a Petőfi-szobor ügyére.

Somogyi Balázs polgármester


Azt, hogy a testület miért fogadta el az adományt, a polgármester azzal indokolta: a szoborállítás az önkormányzatnak nem kerül pénzébe, azzal újabb településszépítő fejlesztés valósul meg magánszemélyeknek köszönhetően, a Horthy Miklósra vonatkozó emlékállításnak pedig nincsen magyarországi jogszabályi akadálya. Kérték azonban, hogy az adományozók vállalják a leendő közterületi szobor zsűriztetésével kapcsolatos eljárás lefolytatását, valamint az avatás megszervezését. Somogyi Balázs polgármester hozzátette még: szerdáig egyetlen helyi magánszemély sem kereste meg azzal, hogy problémásnak tartaná a szoborállítást.

A magukat hagyományőrzőnek nevező adományozók egyik képviselője lapunknak elmondta: nevüket nem szeretnék a nyilvánosság elé tárni, a szobrot az Új Magyar Gárda Mozgalom nevében ajánlották föl. Céljuk ezzel az volt, hogy Perkáta újabb történelmi személyiséget ábrázoló szoborral gazdagodjon. A mű február óta van náluk, készítőjének nevét azonban nem árulták el, mert az alkotó nem szeretne publicitást kapni. A szobor talapzatának kialakításával járó munkálatok költségét sem tudhattuk meg, az adományozók szerint nem ez a lényeges. Az viszont kiderült, hogy ehhez perkátai lakosok is hozzájárultak adományaikkal. 

A felajánlás ötlete egy márciusi rendezvény után merült föl bennük, ezután keresték meg előterjesztésükkel az önkormányzatot. A hölgy úgy fogalmazott: számukra a szobor felállításának erkölcsi értéke van. Horthy Miklósnak mint Magyarország egykori kormányzójának szeretnének emléket állítani. Tudják, hogy ezzel nem mindenki ért egyet, de nem tetszhet minden mindenkinek – vélik. Azért szerveztek az avatás köré előadást és kiállítást, hogy a más véleményen lévők is tisztábban lássanak, megismerjenek még esetleg számukra ismeretlen tényeket. Az egyik kiállítás csak aznap látható, Horthy Miklós relikviáiból, a másik, egyéb dokumentumokból összeálló anyag egy hétig nézhető majd meg a kastélyban.

A szoboravató ünnepségét tehát május 20-án, szombaton 13 órakor tartják. A felszólalók közt szerepel Somogyi Balázs, Murányi Levente, az ’56-os Pesti Srácok Intézet Igazgatója, Mészáros István, az Új Magyar Gárda főkapitánya, Hegedűs Lóránt református lelkész, Zetényi-Csukás Ferenc, a Horthy Miklós Társaság elnöke. Közreműködik Publik Antal előadóművész és Vass Ildikó székely népdalénekes. Az előadás 14.30-kor kezdődik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!