Hírek

2017.03.01. 21:01

Hova tegyük a még nem ovist?

A napközbeni kisgyermekellátás reformjaként emlegették két éve, az ötlet felmerültekor a települési családi bölcsődéket. Van, ahol már működik ilyen, vagy éppen most nyitották meg. Máshol még csak tervezik.

Bokros Judit

Tízezer fős településen kötelező, állami, önkormányzati feladat a bölcsőde. Ez 2017-től azzal módosult: köteles lesz a bölcsődei ellátás biztosítására az a település is, ahol tízezernél kevesebben élnek, de legalább 5 gyermeknek szüksége van az ellátásra, illetve a településen negyvennél több 2 éven aluli gyermek él. Az ilyen településeknek 2019-ig kell eleget tenniük a kötelezettségnek.

Délutáni szieszta a Csemete Alapítvány családi napközijében. Ez a családi napközi volt a megye első, 2007-ben megnyílt ilyen jellegű intézménye, ma már ott tartanak, hogy tőlük tanulnak azok, akik családi napköziben szeretnének gyerekeket gondozni
Fotó: Molnár Artúr

Körülnéztünk kicsit a megyében, vannak-e létező, működő példák a családi napköziket kiváltó családi, mini, netán munkahelyi bölcsikre? És ahol nincs még, ott terveznek-e nyitni ilyet?

A szabadbattyáni családi bölcsőde Pöttöm Kuckó és Platánfa csoportjában a jogszabály szerinti 7-7 gyermeket tudják fogadni. Két hete nyitottak - tudtuk meg Szabó Ildikó ügyvezetőtől, s az érdeklődés alapján úgy gondolják, újabb két hét elteltével teljes lesz a létszámuk. A kétéves Csanádi Zétény, Zéti - a második beszoktatási alkalmon vele van anyukája, Szentkuti Viktória is - a gondozónővel, Esze Zsoltné Tündével éppen a színes labdákkal volt elfoglalva, de a kis dínó figurákat is meg-megfuttatta a polcon, a falon. Polyák István polgármester elmondta: a családi bölcsődét működtető vállalkozással feladatátvállalási szerződést kötöttek, s várhatóan tavasszal az átalakításra is tudnak költeni a konszolidációs forrásból, s az intézmény mini-bölcsődévé alakulhat.

Színes labdák a vödörbe! A kis Zétény és Tünde gondozónő a szabadbattyáni családi bölcsődében játszanak
Fotó: V. Varga József

Cecén a vonatkozó pályázattól remélnek forrást - válaszolta megkeresésünkre Fazekas Gábor polgármester -, az óvodában alakítanák ki a bölcsődei csoportszobát. Nádasdladányban is pályázott az önkormányzat, úgy tudják, márciusban lesz döntés - tette hozzá Varga Tünde polgármester. Sárosdon az iskola és az óvoda fenntartója a Baptista Szeretetszolgálat. A bölcsődei férőhelyek kialakítását ideiglenesen nem tudják megoldani, mivel az óvoda nem rendelkezik a megfelelő feltételekkel - tájékoztatott Dunkl Gergely polgármester. Az önkormányzat pályázatot nyújtott be, s amennyiben támogatáshoz jutnak, az óvodaépület egyik szárnyában alakítanák ki a külön bejáratú bölcsődét, s elvégeznék a szükséges fejlesztéseket is. A két csoportszobában 12 kisgyermeket tudnának majd fogadni, s ezáltal új munkahelyeket is teremtenének. A gyermekszületések nagyon is indokolják, hogy a településen legyen bölcsődéjük.

- Hallottunk erről a szabályozásról, de mi már ez előtt megterveztettük a bölcsődét - mondja Horváth Sándor, Seregélyes polgármestere. - Van ugyanis egy óvodánk, amit szintén fejlesztenünk kell, ugyanis - nagy örömünkre - sok gyermek használja. Ehhez az új óvodához csoportszoba-bővítést terveztünk, illetve egy bölcsődét kettő csoportszobával. A pályázati anyagok elkészültek, az operatív programos pályázatot be is nyújtottuk, és most várjuk, hogyan bírálják el azt. Nem családi bölcsődét szeretnénk: az óvoda bővítése mellett, annak egy részeként hoznánk létre a bölcsődét, amely azt jelentené, hogy a két intézményegység egy épület lenne, külön bejárattal, az építési szabályoknak megfelelően.

Seregélyes óvodájában jól érzik magukat a kicsik – nemsokára pedig saját bölcsődét is kaphatnak a három év alatti gyermekek
Fotó: Molnár Artúr

Szabadegyháza jegyzője, Nagy András Botond lapunknak elmondta: egyelőre a bölcsődei ellátás iránti igényre vonatkozó felhívást tették közzé, és április 15-éig várják a visszajelzéseket. A tervek szerint az óvodájuk melletti, jelenleg kézműves foglalkozások megtartására használt épületet tudnák bölcsődévé alakítani. Hogy mekkorává, az az igényfelmérés alapján derül ki. Az önkormányzatnál azonban mini bölcsődére gondoltak. A 0-3 éves korú gyerekek száma információink szerint a településen meghaladja a 40 főt.

Jenőben éppen e hét keddjén tárgyaltak volna a képviselő-testületi ülésen a kérdésről, de ez végül elmaradt.

- Egyelőre hiányzik, hogy teljes körűen lássuk a törvényi feltételeket - adta meg a fő okot Kerekes Ildikó polgármester. - Ezekből a következő időszakban felkészül a jegyző asszony, s ezt követően tájékoztat majd bennünket a teendőkről, lehetőségekről. Természetesen, ha ez az előírás kötelezővé válik, mindenképpen megoldjuk a bölcsőde létrehozását, de reméljük, ennek a megvalósításához támogatást is adnak majd. Egyelőre még nem ne készítettünk felmérést arról, hogy egyáltalán van-e igény a településen bölcsődére.

A csóri polgármester éppen e napokban tett közzé felhívást: olyan helyi lakos jelentkezését várják, aki családi bölcsődét nyitna a faluban. Mint Csete Krisztián elmondta: az igényt felmérték az óvodán keresztül, s a visszajelzések alapján biztosan megtelne egy ötfős bölcsis csoport. Az önkormányzat június végéig szeretne helyet találni az új kis intézménynek, s akkor szeptemberben el is indulhatna a bölcsőde.

Mit is jelent?

Mini bölcsőde: a 3 éven aluli gyermekek maximum 7-en lehetnek egy csoportban és elegendő lesz csoportonként egy gyermeknevelő és egy dajka.

Családi bölcsőde: saját otthonban vagy más, erre a célra kialakított helyiségben lehet létrehozni, s legfeljebb öt 3 éven aluli gyereket fogadhat. A korábban működő családi napközik 2016. november 30-ig automatikusan változtak át erre a formára.

Munkahelyi: csak munkahelyen vagy az általa biztosított ingatlanban, a foglalkoztató fenntartásában hozható létre, s legfeljebb 7 gyermek lehet egy csoportban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!