Hírek

2017.09.05. 17:23

Hubertlaki szarvas aprópecsenye - Az Erdei Ételek Mestere cím az Isaszegi Vadászház gárdájának dukált

Soponya – Kulináris élmény egyenesen az erdőből! – Minden, ami vadgasztronómia! – így szólt a Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztivál idei szlogenje Gulyás Andrea államtitkár és Csejtei Tamás zenész is főzőcskézett

V. Varga József

A főzősátraknál egymást váltották szombaton a látogatók, megtelt az Étkek udvara és az Árusok utcája. Nemes vadászkutyákat és pompás sólymokat csodálhattunk, a nagyvad és szárnyasvad bemutató kertben barangoltunk. A színpadon néptáncosok és népzenészek szórakoztatták a közönséget. Csodás illatok és ízek csábítottak a főzőverseny csapatainak során, óriásbográcsban rotyogott a vadpörkölt, de választhattunk a tárcsás vadragu, a nyárson sült vadmalac és a vadburger közül is.

A tekintélyes séfekből és gasztronómiai szakemberekből álló nyolctagú zsűri délben indult értékelő útjára.

Végül a szervezők nyolc kategóriában hirdettek győzteseket. Őz kategória: 1. Isaszegi Vadászház, 2. Nagy-Sár-Hant VT, 3. Jüllich Glas. Szarvas: 1. Magyar Honvédség Katonaszakács. 2. Kaszó Zrt., 3. Pálinka Lovagok. Vaddisznó: 1. Kálozi Sofőrök, 2. Kotyvaszta-Nak, 3. Karapancsa. Muflon: 1. A Székelyek, 2. Oryx VB, 3. Sárrét Kft.

A Bakonyerdő társaság szarvas aprópecsenyét és erdei gyümölcskockát is kínált
Fotó: V. Varga József

Az Erdei Ételek Mestere (a legjobbak legjobbja) cím az idén az Isaszegi Vadászház gárdájának dukált őzkölteményükért. Vadgasztronómiai Nagydíjat érdemelt a Pereputty alakulata. A Gasztrodizájn Különdíjat a Gyulaj Hütte formáció kapta. A Legjobb külföldi csapat díját A Székelyek vihették haza.

A fesztiválon a preparátorok viadalát is értékelték. Legjobb fej preparátum: Sipos György (európai jávorszarvas). Legjobb mell: Péter Sándor (siketfajd). Legjobb egész preparátum: Kossuth Levente (pávián).

A soponyai fesztivál keretében koronglövő versenyt rendeztek, és a legjobbak részvételével lebonyolították az országos fakitermelő-bajnokság döntőjét is.

A Bakonyerdő erdészeti társaság különítményének étlapján Hubertlaki szarvas aprópecsenye szerepelt pirított burgonyával (szarvas apróhús, lila hagyma, erdei gombakeverék, sárgarépa, zöldpaprika, burgonya). Hozzá desszertként azután Erdei gyümölcskockát készítettek bodzás joghurt öntettel.

Vaddisznó tarja széles metélttel
Fotó: V. Varga József

A Vasi Dödöllék ajánlata Őzpörköltet ígért dödöllével, valamint Vadasmártást zsemlegombóccal.

Kaló Imre, az Egererdő szószólója a Háromszéki vadast dicsérte burgonyafánk körettel (friss szarvashúsból, illetve a mártáshoz zöldséggel, almával, körtével). Másik ételüket, a Vörösboros vaddisznó tarját zöldfűszeres széles metélttel és sütőtök krémmel kínálták.

A kecskeméti parkhotel Vaddisznó raguját gombával és baconnel bolondította meg Szalontainé Fekete Katalin hotelvezető, az ételhez jól illett a zsemle felfújt. A vadragut megkóstolta Bitay Márton Örs államtitkár, sőt, ajánlotta is a népeknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!