Hírek

2015.08.30. 16:26

Húsz év után megnyithat a Waldorf Székesfehérváron

Székesfehérvár – Húsz éve tartó küzdelem végére került pont azzal, hogy kedden megnyithat a Waldorf általános iskola a megyeszékhelyen. Elsőként harminc gyermek lehet részese a Rudolf Steiner fejlődéspedagógiáján alapuló módszernek. A vasárnapi tanévnyitón mutatkoztak be egymásnak a tanárok és a gyerekek. Most az is kiderül, hogyan tanulnak ebben az iskolában a gyerekek.

S. Töttő Rita

Vasárnap tartotta tanévkezdő ünnepségét a Videoton Oktatási Központban a Fehér Vár Waldorf Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, amely több volt egyszerű tanévnyitónál, hiszen ezzel egy húsz éves küzdelem végére kerülhetett pont. Kedden nyitja meg kapuit az iskola a Videoton Oktatási Központban: az első, második és összevont harmadik-negyedik osztályban 30 gyerek kezdi a tanévet.

A harmadik-negyedik osztály és tanítójuk, Orosz Zoltán Fotó: a szerző

– Kilenc főállású munkahelyet teremtünk, és további 3 óraadó szaktanárnak adunk munkát – árulta el Reischl Krisztina, az alapító Velencei-tó Környéki Waldorf Egyesület tagja. Az alapítók a pedagógusokkal együtt, mint kiderült, óriási izgalommal, nagyon fáradtan, boldogan és megkönnyebbülten várják a mindennapokat. – Az elmúlt másfél évben sok család minden napja erről a munkáról szólt. Érteni kellett mindenhez: könyvelés, egyesületi ügyek, intézményi ügyek, toborzás, pedagóguskeresés, költségvetés, engedélyezés, építészeti munkálatok, marketing, rendezvényszervezés, munkaszerződések, hivatalok, átalakítási munkák, festés, parkettázás, cipekedés, fuvarozás, étkeztetés, szerződések.  Nem értettünk hozzá, de megtanultuk – sorolja az elmúlt időszak nehézségeit Krisztina. Bergyár Viktória, iskolaképviselő a tanévnyitón a Waldorf szellemiségről mesélt:

– Az órákon a tanítás a gyermekek egyéni ritmusának figyelembevételével folyik, hagyjuk, hogy megérjen a megtanulandó anyag, újra és újra visszatérünk rá, s így az év végére összeáll mindenkiben a tudás.

A Waldorf  iskolában  reggel 8-tól 10-ig tart a fő oktatási modul. Három vagy négy hétig egy tantárgyat tanulnak ebben az időszakban a gyerekek, akik ezután zenével, mozgással, idegennyelvvel, azaz franciával és némettel foglalkoznak, ezen kívül a képzőművészet és az euritmia is megjelenik a mindennapjaikban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!