Hírek

2016.02.29. 17:32

Huszár váltja Fucskut

Székesfehérvár – A feladatok átadása, átvétele után tegnap Fucsku Sándor vezérőrnagyot Huszár János vezérőrnagy váltotta a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnoksága élén.

Zsigó Ferenc

A megyés püspök, a megyeszékhely polgármestere, a megyei közgyűlés elnöke mellett számos fontos személyiség tett eleget a honvédségi meghívásnak, és volt jelen tegnap azon az ünnepélyes állománygyűlésen, amelyen elköszönt az eddigi és bemutatkozott az új parancsnok. Fucsku Sándor Németországban kap új feladatot – derült ki a rendezvényen.

A vezénylési és megbízási parancsot a honvédelmi miniszter adta ki, akit helyettese, Vargha Tamás államtitkár képviselt a tegnapi állománygyűlésen. A felolvasott parancsokból az derült ki, hogy Fucsku Sándort Budapestre vezénylik (később azt is megtudtuk, hogy Németországban folytatja a szolgálatot), Huszár Jánost pedig augusztus 1-ig terjedően bízzák meg a parancsnoki teendők ellátásával.

Beszédében Vargha Tamás hangsúlyozta, hogy minden szakterületen eredményes munkát végzett Fucsku tábornok irányításával az összhaderőnemi parancsnokság. Köszönetét fejezte ki ezért az államtitkár, majd jó munkát kívánt Huszár tábornoknak ebben a felelősségteljes beosztásban. Miután Fucsku Sándornak a beosztásból történő távozása alkalmából átadták a miniszter által adományozott emléktárgyat, a leköszönő tábornok röviden értékelte a parancsnoksága 2,5 éve alatt végzett munkát.

Fucsku Sándor (b) ajándékot kapott utódjától, Huszár Jánostól Fotó: Koppán Viktor

– Célom volt a nemzeti hagyományok ápolása mellett egy modern, korszerű szervezet kialakítása, működtetése – fogalmazott Fucsku Sándor. A vezérőrnagy kifejezte büszkeségét, mert szerinte parancsnoksága idején a katonák, különösen a határon szolgálatot teljesítők, növelték a honvédség elismertségét. Az eredmények, pozitívumok mellett elmondta azt is, hogy infrastrukturális szempontból nem sikerült minden úgy a feladatirányítás területén, ahogy elképzelte.

– Sok kihívással szembesültem az elmúlt 33 évben – mondta Fucsku Sándor –, 16 beosztást töltöttem be 5 állomáshelyen, nem számítva a külszolgálati feladatokat. Huszonöt éve telepedtem le Székesfehérváron, remélem, már nem számítok „gyüttmentnek” – fogalmazott a tábornok, akitől később azt is megtudtuk, hogy egy pályázatot elnyerve kerül határozott idejű, három éves új beosztásába, a németországi Ulm városába.

– Egy úgynevezett többnemzetiségű parancsnokságon teljesítek majd szolgálatot parancsnok-helyettesként – mondta el kérdésünkre a tábornok –, tizenhét nemzetet átfogó szervezeti egység vezető beosztásában uniós műveletek szervezése, irányítása lesz a feladatom.

Huszár Jánost nem kell bemutatni a fehérvári katonáknak, olyannyira itteni katonatisztről van szó, hogy közel tíz esztendeje Fucsku tábornokkal együtt rakták le az összhaderőnemi parancsnokság alapjait, mindketten részt vettek a szervezet kialakításában. Beszédében Huszár János hangsúlyozta, hogy még mindig él az a tudat az emberekben, hogy a honvédség az egyik legfontosabb támasz a bajban, s ő szolgálata idején minden beosztásában, a mostaniban is fontosnak tartja, hogy ennek megfeleljen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!