Hírek

2015.01.08. 19:55

Idén 23 ezer mellékmérő hitelessége jár le, a cserét a lakónak kell fizetnie

Székesfehérvár - Csak Fehérváron 23 ezer mellékmérő vízóra hitelessége jár le idén, ám ezek cseréjét mostantól a lakóknak kell fizetniük. Vajon beengedik-e majd a szerelőt?

Házi Péter

Egy-másfél hónapja még reménykedhettünk abban, hogy 2015-től nem változik a Fejérvíz Zrt. területén az évek óta megszokott rend, miszerint a leginkább a panelházakban jellemző mellékmérők cseréjét a cég végzi, s ennek akár több tízezer forintos díját nem kell egy összegben kifizetnünk. Ám most már biztos, hogy a vízszolgáltató cég hiába kereste meg tavaly év végén levélben a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalt, kérve, hogy ismerjék el a mellékórák cseréjét a víziközmű-szolgáltatás részeként, a MEKH ezt nem tette lehetővé.

Azaz 2015-től az óracserék költségét a Fejérvíz nem építheti be elosztva a vízdíjba, így a mellékmérők cseréjéről mostantól a lakóknak kell gondoskodniuk. (Budapesten és sok nagyvárosban egyébként ez eddig is így volt.)

- Fontos tisztázni, hogy a törvény szerint a bekötési- vagy főmérők ingyenes cseréje továbbra is a szolgáltató feladata, ám a legtöbb társasházban sok-sok almérő működik, ha ezek hitelessége lejár, mostantól a lakó dolga a cseréjük. Maguk dönthetnek, hogy egy magánvállalkozóval vagy velünk végeztetik el ezt, ugyanakkor a zárógyűrűk fel- és leszerelését és az üzembehelyezést továbbra is tőlünk kell megrendelni - árulja el a részleteket Staudt István üzemeltetési főmérnök, aki szerint így nem lesz egyszerű a folyamat, hiszen a lakóknak, a vállalkozóknak és a Fejérvíznek sok-sok egyeztetésre lesz szüksége, hogy ne legyenek problémák.

Móder Zoltán, Tósoki László és a tulajdonos, Baumann Gyula. Mellékmérő javítás az egyik Mancz János utcai lakásban: amíg a lakóknak nem kell külön zsebbe nyúlniuk a cseréért, javításért, addig szívesen fogadják a szerelőt. Kérdés, eztán beengedik-e őket?Fotó: Molnár Artúr

Amint Zsebők Lajos kommunikációs főmérnök hozzáteszi, a problémát az is tetézi, hogy idén december 31-ével csak Fehérváron 23 ezer ilyen mellékmérő hitelessége jár le, azaz minden olyan mellékórát cserélni kell idén, amelyet 2007-ben hitelesítettek. Ezt a vízmű nyilvántartja, és értesítést is küld a lakóknak a csere szükségességéről. Ha a lakó úgy dönt, hogy minket választ, egy mellékmérő esetén 10 ezer forint lesz a költség, de ha a lakásban négy készülék van, és mindet egyszerre cseréljük, akkor 28 ezer forintból megúszható a csere folytatja Zsebők Lajos, aki hangsúlyozza, ha egy olyan mérő romlik el, amelyet ők szereltek fel, mostantól a javítás vagy a csere a hitelesítést követő második év végéig lesz díjmentes.

Ha egy külső vállalkozó végezte az óra felszerelését, és azt most a vízmű javítja, cseréli, azért minden esetben fizetni kell majd.

Mindez tehát azt a furcsa helyzetet szüli, hogy a családi házban lakók vízóracseréje ingyenes marad, a panelben lakók almérőjét viszont külön díj ellenében cserélik csak ki. Az utóbbi ügyfél pedig megy a Fejérvízhez panaszkodni, ahhoz a szolgáltatóhoz, amely erről most tényleg nem tehet, pusztán ragaszkodik a törvény betűjéhez.

Ha az adott társasház úgy dönt, a lakásokba nem kell hitelesített, külön számla kibocsátására alkalmas mellékmérő, elvben lehetőség van arra, hogy a lakásokba költségmegosztókat szereljenek fel. Ilyenkor a főmérő adatai alapján kell szétosztani a fogyasztást. Ehhez persze az kell, hogy a ház minden lakója fegyelmezetten fizesse a rá eső részt. Sajnos ez utóbbi nem szokott sikerülni.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal reagált cikkünkre:

"A cikk állításaival ellentétben a víziközmű-szolgáltatási díjak tekintetében a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal nem rendelkezik díjmegállapítási hatáskörrel. Mivel jelenleg a 2013 júliusa óta hatályos, rezsicsökkentéssel meghatározott víziközmű-szolgáltatási díjakat kell alkalmazni, a szolgáltató cikkben szereplő érvelése nem helytálló.

A cikk azon része, amely szerint „2015-től az óracserék költségét a Fejérvíz nem építheti be elosztva a vízdíjba, így a mellékmérők cseréjéről mostantól a lakóknak kell gondoskodniuk”, megtévesztő és valótlan. Valótlan, hiszen a víziközmű-szolgáltatók nem rendelkeznek – és eddig sem rendelkeztek – díj megállapítási hatáskörrel. Valótlan és megtévesztő, mert azt a látszatot kelti, hogy a Hivatal eljárása miatt nincs lehetőség a Fejérvíz Zrt. korábbi gyakorlatának folytatására.

Megjegyzendő, hogy a szolgáltató hatályos gyakorlata értelmében – azaz hogy a csere díja a víziközmű-szolgáltatási díjba került beépítésre – olyan felhasználók is megfizetik a cserével kapcsolatos költségeket, akik nem rendelkeznek mellékvízmérővel (pl. családi házak). Amennyiben a szolgáltató a fogyasztásmérők kedvezményes cseréjét továbbra is biztosítani kívánja a felhasználók részére, erre továbbra is lehetősége nyílik részletfizetés – vagy más egyéb kedvezmény – lehetőségének biztosításával.

A témával kapcsolatban Kis István úr, a Fejérvíz Zrt. vezérigazgatója 2014. október 17. napján érkezett megkeresésével kapcsolatban a Hivatal tájékoztatta vezérigazgató urat, hogy a hatályos szabályozás (A víziközmű-szolgáltatásról szóló 2011. évi CCIX. törvény (Vksztv.), 65. § (1) bekezdés.) értelmében a közműves ivóvízellátás, valamint a közműves szennyvízelvezetés és -tisztítás díját (vagyis a hatósági díjat) a nemzeti fejlesztési miniszter állapítja meg, a Hivatal javaslatának figyelembevételével. Válaszlevelében a Hivatal azt is jelezte, hogy a díjjavaslat elkészítése során a törvény maradéktalan megtartásával járt el, és minden díjnövelő és díjcsökkentő tényezőt figyelembe vett."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!