Hírek

2017.04.03. 22:05

Gyakoriak a balesetek mostanában az M7-esen, de vajon miért?

Székesfehérvár - Az elmúlt hetekben szinte minden nap történt valamilyen baleset, sajnos halálos és súlyos sérüléssel járó is. Tegnap például három kamion ütközött össze. Vajon mi az oka ennek a "szériának"? Tehetünk-e ellene valamit?

Házi Péter

Az utóbbi időben történt balesetek legnagyobb része figyelmetlen vezetés és a nem megfelelő sebesség miatt következhetett be. A múlt szombaton például a lehajtósávra az esős időben túl gyorsan érkezett meg az autó, megcsúszott és felborult. A csúnyának tűnő balesetet azonban, mivel minden utas és a vezető is használta a biztonsági övét, gyakorlatilag karcolásokkal úszták meg.

Csibrik Csaba rendőr alezredes, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság autópálya alosztályának vezetője elsősorban erre, a biztonsági öv használatára hívja fel a figyelmet. Mint mondja, a múlt hétfőn sajnos egy halálos baleset is történt az illetékességi területükön: itt ugyancsak figyelmetlen vezetés miatt borult fel az autó, az elsődleges információk szerint feltételezhető, hogy a tragédia azért történt, mert nem mindenki volt bekötve.

Néhány héten belül két halálos baleset volt, az egyiknél (képünkön) egy úton dolgozó munkást sodort el egy kisteherautó, a munkás sajnos életét vesztette. Több súlyos baleset is történt ezen kívül Fotó: Koppán Viktor

Egy 130-as tempónál ha egy autó elkezd pörögni, a benne ülőkre olyan erők hatnak, hogy nincs az az ember, aki ezeknek saját erejéből ellent tudna állni. Márpedig ha a kocsiból emiatt kizuhan valaki, nagy az esélye a halálos tragédiának.

Az elmúlt időszak balesetei azzal is összefüggenek, hogy szakaszosan újították fel a Siófok felé vezető pályát, az autósok pedig nem tartottak megfelelő követési távolságot, mindennaposak voltak a többes, olykor hármas-négyes ütközések. Csibrik Csaba szerint sajnos nem eléggé defenzíven vezet az autósok egy része: nem figyelik a forgalmat, pedig ha így tennének, a balesetek jelentős része elkerülhető lenne. Most egyébként a Budapest felé vezető sávon kezdődtek felújítási munkák, itt azonban a három sáv miatt biztonságosabban haladhat a forgalom, a remények szerint kevesebb baleset várható.

- Általános tapasztalatunk, hogy nagyon sok a pályaelhagyásos baleset: elalszik az autós, vagy valamilyen vezetéstechnikai hiba miatt sodródik le a pályáról a szalagkorlátnak. Lassan az idegenforgalmi szezon is megkezdődik, ilyenkor az utoléréses balesetekből van a legtöbb. Ez az oka a torlódásoknak, kollégáink mindent megtesznek a gyors helyszínelés érdekében - mondta az alezredes, aki hozzátette, azokat az autósokat is igyekeznek kiszűrni, akik nem érik el a minimális 60-70 kilométer per órás sebességet az autópályán. Ezzel az indokolatlanul lassú haladással ugyanis nemcsak feltartják a forgalmat, hanem balesetveszélyes tényezőt is jelentenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!