Hírek

2014.11.23. 17:15

Idő kellett a hithez

Megkeresztelkedtek a Don Bosco és a Szent Imre Iskolaház gyermekei. Az hittel kikövezett úton Spányi Antal megyés püspök indította el növendékeket szombaton, a Prohászka Templomban.

Sebestyén Lilla

– Eddig – mondjuk úgy – az evilági dolgokkal foglalkoztunk leginkább. Azzal, hogy a gyerekek rendesen legyenek táplálva, megfelelően tisztálkodjanak, tanuljanak, csináljanak házifeladatot. Most eljött az ideje, hogy egy kicsit a hit is bekerüljön a látószögükbe. Sokat próbáltunk a keresztelőre és hittan órákat is tartottunk a gyerekeknek, amit nagyon élveztek – mondta el Németh Ádám, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány jóvoltából létrejött Szent Imre Iskolaház vezetője és egyben a gyerekek legfőbb mentora, aki azt is elmesélte: a Polgárdi Don Bosco Iskolaház egy kicsit régebben alakult – három és fél éve – , náluk már rendszeres a hittan oktatás és a jövőben az a cél, hogy a fehérvári intézmény is – az ő mintájukra – bevezesse idővel. Sőt, a gyerekek közül már most többen kérték, hogy had első áldozhassanak, ami határozott előrelépés – meséli Ádám.

Gábor Lilla – a szemüveges , szőke kislány – és keresztanyja Kerekes Fanni a szertartás előtt egy mesekönyvet nézegetve ütötték el az időt, hogy gyorsabban teljenek a percek  (Fotó: Koppán Viktor)

A Prohászka Templomban tartott keresztelő alkalmával Spányi Antal megyéspüspök összesen huszonöt gyermeket áldott meg, kent a homlokukra olajat, – hogy könnyebben szabaduljanak a bűn csábításától –, rajzolt keresztet balzsammal – ami a befogadást jelképezi –, adott nekik Krisztus fényéből melyet egy gyertya lángja testesített meg és nyújtott át láncon függő keresztet ajándékképpen.

A gyermekek aztán fehérbe öltözve a püspök elé járultak, hogy megtisztuljanak a keresztvíztől.

Azonban, a hagyományoktól eltérően, a szertartás itt még nem ért véget. A kis diákok egy dallal készültek a püspöknek, amelyet a templom meghitt sötétjében adtak elő. A rendezvény befejeztével a keresztszülőket – akik az iskolaházban dolgozó önkéntesek közül kerültek ki –, gyermekeket egy süteményben gazdag ünnepséggel várták, ezzel zárva a szertartást.

 

SEGÍTSÜK EGYÜTT AZ ISKOLAHÁZAKAT!
Tegyük együtt szebbé a karácsonyt!

A PLT napilapjai karácsony közeledtén, év végén felvállalnak egy-egy jótékonysági kezdeményezést, így a Fejér Megyei Hírlap szerkesztősége is gyűjtést kezdeményez, jótékony céllal.

Az elmúlt évben az árkipusztai szegény családoknak gyűjtöttek lapunk olvasói kezdeményezésünkre, idén pedig rászoruló családok gyermekeinek karácsonyát szeretnénk szebbé tenni olvasóink segítségével. Ezért az alábbi számlaszámra mától kezdve gyűjtést kezdeményezünk. Bármilyen kis összeg segítségükre lehet azoknak a gyerekeknek, akik az idén kiválasztott kedvezményezettjeink: ők a székesfehérvári Szent Imre, illetve a polgárdi Don Bosco Iskolaotthonba járó apróságok. Mindkét intézmény a dévai Szent Ferenc Alapítványhoz tartozik, s munkatársai, önkéntesei nap nap után áldozatos munkát végeznek az idejüket itt töltő gyermekek érdekében.
SZÁMLASZÁM: 10300002-10583135-49020092
KÖZLEMÉNY: ADOMÁNY

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!