Hírek

2013.12.16. 08:51

Időben jelzett a szén-monoxid riasztó Adonyban

Adony - Riasztott a szén-monoxid érzékelő Adonyban, az Árpád utca egyik családi házában vasárnap az esti órákban.

A segélykérő hívást követően a megyei Katasztrófavédelmi Műveleti szolgálat és a dunaújvárosi hivatásos tűzoltók indultak el, akik szintén egészségre káros mértékű gázkoncentrációt mértek a műszereikkel. Az épületben két felnőtt és két gyermek volt, akik közül a gyermekeket további kivizsgálásra kórházba szállított a mentőszolgálat. A fatüzelésű cserépkályhából a maradék égésterméket a tűzoltók eltávolították, illetve átszellőztettek, ezzel megszüntették a további veszélyhelyzetet. A kéményseprő szakember a kéményt átvizsgálta és biztonságosnak ítélte, azonban a tulajdonos csak részletes átvizsgálást követően fogja ismét használni a kályhát.

Forrás: Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Az eset jó példája annak, hogy a szén-monoxid riasztó nem felesleges „kütyü", hanem nyílt égésterű fűtőberendezéseknél nélkülözhetetlen, akár életmentő biztonsági berendezés. A szén-monoxid mérgező, színtelen, szagtalan gáz. Az ember csak a mérgezés tüneteit észleli, amelyek könnyen félrevezetőek lehetnek, hiszen a fejfájás, szédülés, hányinger sok egyéb betegség bevezető tünete is lehet. Az alvással töltött órákban pedig, a tulajdonságaiból adódóan gyakorlatilag észrevehetetlen. Többek között ezért is fontos, hogy az érintett épületekben, helyiségekben mindenképpen legyen szén-monoxid riasztó berendezés!

Az emberi élet védelmében a Fejér Megyei Tűzmegelőzési Bizottság a fűtési szezon kezdetén közel hatvan, a megyénkben működő oktatási-, nevelési- és gondozási intézmény képviselőinek nyújtott át riasztókat, amelyek a lakosság biztonságát szolgálják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!