Hírek

2016.05.24. 09:54

Időben ultrahang vizsgálatra jutni? – Nem lehetetlen és nem is kiskapu! Olvasónkat onkológusa küldte, októberre kapott időpontot

Székesfehérvár – Rák gyanúja esetén az egyik legfontosabb lelet az ultrahang felvétel. Közeli időpontot kapni azonban tb finanszírozott vizsgálatra szinte lehetetlen – panaszolja olvasónk, aki októberben juthat csak be ultrahangra, ahová onkológusa küldte. Pedig van egy olyan jogszabály, amely heteken belül bejuttathatja a daganat gyanús beteget a vizsgálatra.

S. Töttő Rita

Kevés kellemetlenebb érzés van a bizonytalanságnál, melyre egy betegség gyanúja esetén gyakran a képalkotó diagnosztika adhat választ. Aki azonban már jelentkezett ultrahang vizsgálatra, tudja, hogy megdöbbentően hosszú várólista végére kell beállnia, ha a társadalombiztosítás által finanszírozott szolgáltatást szeretné igénybe venni.  Ezt panaszolta egy olvasónk is, aki saját történetén keresztül tette fel a kérdést: „most mit tegyek? Várjak? Esetleg menjek magánrendelésre, de akkor miért fizettem én hosszú évekig a TB-t?" A kérdés a beteg szempontjából jogos. Olvasónk május 10-én kapott az onkológián beutalót ultrahang vizsgálatra. „A Várkörúti rendelő telefonszámával, ahol időpontot kellett volna kérnem. Május 10-től 17-ig nem tudtam telefonon elérni a rendelőt, ezért személyesen mentem, hogy időpontot kérjek." Ott nem tudták beírni az előjegyzésbe, de kapott két telefonszámot, ahol időpontot kérhet. „Mind a két telefonszámot felhívtam, ahol október hónapra tudtak időpontot adni, ez öt hónap várakozási idő!!" – írta megdöbbenten levelében a hölgy, aki kérdezi, hogy ezek szerint nincs joga a tisztességes időbeni ellátásra? „Én toleráns vagyok az orvosokkal szemben, mert tudom, hogy nincsenek megfizetve, kevés az orvos, de velem szemben kinek kellene toleránsnak lenni? Mi van akkor, ha nincs pénzem - és nagyon sok embernek nincs 5-7 ezer forintja - magánrendelőt megfizetni? Mi történik akkor, ha a vizsgálat késői elvégzése miatt gondjaim lesznek? Akkor kit kérjek számon?"

Nagyon sok ember gondolatát fogalmazta meg olvasónk ezekkel a kérdésekkel, amelyek egy részére szerencsére találtunk pozitív választ is! Azt egyik általunk megkérdezett szakember sem tagadja, hogy országszerte szakember hiány van a képalkotó diagnosztika területén, melynek oka, hogy alacsony a fizetésük.

- A tapasztalatunk az, hogy egyértelmű a hosszú várólista oka: kevés a szakember, kevés a kiadható hely – szögezi le kérdésünkre Nagy László főorvos, a várkörúti Család- és Nővédelmi Központ igazgatója, az épületben működő ultrahang diagnosztikai szolgáltatás kapcsán. Ezt megerősíti a fővárosból rendszeresen ide rendelni járó Turóczy Gergely is, akit minden hónapban megkérdeznek, tudna-e még szakembert ajánlani a területre.

- Persze, külföldről... - mondja, ahogy azt is: óránként 5-6 főt láthatnak el, és nem is tudnak rendelni heti 2-3 napnál többször, hiszen ő maga sem a tb finanszírozott ellátásban, hanem magánorvosként tevékenykedik a hét többi napján, hogy meg tudjon élni. Így hát a várólista rendre csak nő. – Arról nem is beszélve, hogy például ma 16 fő van előjegyzésbe véve, de öten nem jöttek el a számukra fenntartott időpontokra. Nem mondták le és ezzel elvették a lehetőséget másoktól, hogy esetleg előbb jöhessenek. És ez rendszeres – tette hozzá Turóczy Gergely.

- A várkörúti rendelőben az előjegyzés szünetel, ugyanis a nyári időpontok teljesen beteltek. Legközelebb szeptemberben nyílik lehetőség újra előjegyzést felvenni – veszi vissza a szót az intézmény vezetője, aki szerint még így is előbb kapnak itt időpontot a betegek, mint máshol. – Amit azonban kevesen tudnak, hogy az onkológusnak jogszabályi lehetősége van arra, hogy a betegének két héten belülre kérjen ultrahangra időpontot! Ehhez azonban nem elég egy beutaló, az kell, hogy az orvos felvegye a kapcsolatot a képalkotó szakemberrel és vele egyeztessen – hangsúlyozza Nagy főorvos. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) tavaly júniusban ki is adta tájékoztatóját az úgynevezett „14 napos szabály CT, MRI beutalás rosszindulatú daganatos betegség gyanúja esetén" címmel. Ebben az áll, hogy „A szakorvosi betegvizsgálat során, amennyiben a kórelőzmény, klinikai státusz, releváns laboreltérések, egyéb képalkotó vizsgálatok eredményei alapján a rosszindulatú daganatos kórkép klinikai megalapozott gyanúja merül fel, és a klinikai szakorvos CT vagy MR vizsgálat elvégzését tartja indokoltnak, akkor a vizit során a beutalót kiállító szakorvosnak a területileg ellátásra kötelezett CT, MRI egészségügyi ellátást nyújtó szolgáltatóval előzetesen le kell egyeztetnie a vizsgálat időpontját. Javasoljuk, hogy a beutalón a vizsgálati időpont feltüntetése mellett a „14 napos szabály" megjelölés is szerepeljen." Ezek szerint a biztonság kedvéért nem elég az, ha egyeztet a két szakorvos, az sem árt, ha a beutalón is feltüntetik a 14 napos szabály figyelembevételét! Erre azonban nem mindig van lehetőség, megeshet, hogy sehol a közelben nincs szabad időpont. Ebben az esetben az OEP kijelölhet más szolgáltatót is a felvétel elkészítésére, bár a területileg illetékes diagnosztika betegkvótájának terhére. Ez tehát viszonylag jó hír, aki ezzel az információval felvértezve beszél az onkológusával, remélhetőleg közelebbi időponthoz is juthat! Annak ugyanis, aki az onkológián „keveredik" betegség gyanújába, bizony túlzás nélkül mondhatjuk: minden perc számít!

Az OEP tájékoztatását a "14 napos szabályról" itt olvashatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!