Hírek

2015.07.01. 15:04

Igazolvány a szemétkupacban - 50 ezres csekk járt érte

Székesfehérvár - Kórházi iratok, levelek, de volt, hogy személyi igazolvány másolata került elő a város határában ledobott szemétkupacokból. Ezek alapján az önkormányzat könnyen megtalálja az elkövetőt. Miért nem visszük a szemetet a hulladéklerakóba?

Házi Péter

Az Aszalvölgyben nemrég egy teljes szoba berendezését találta meg az önkormányzat

Van, hogy egész szobányi bútort, holmikat dobnak ki ismeretlenek mostanában az Aszalvölgyi árok környékén, de komoly a probléma a Kereszttöltés úton vagy éppen a palotavárosi garázsok mögött. Amint azonban Kálmán Lilla, az önkormányzat környezetvédelmi irodájának vezetője mondja, nem is annyira ismeretlen személyekről van szó, ugyanis a hivatal munkatársai gyakran egész paksamétányi kórházi leletet, igazolványt, annak másolatát vagy éppen leveleket találnak a hulladékkupacban, s így már könnyen utolérhető a tettes, akire ötvenezer forintnyi bírságot is kiszabhat az önkormányzat. Legutóbb például egy elhunyt néni lakását pakolták ki a hozzátartozók ilyen módon, ám a papírok alapján könnyű volt megtalálni az örökösöket.

– Ha már valaki veszi a fáradságot és teherautóra felpakol ennyi holmit, nyugodtan elvihetné a csalai lerakóba, vagy a Palotai úti hulladékudvarba, ahol ezeket díjmentesen lerakhatják – tette hozzá a környezetvédelmi iroda vezetője.

Ráadásul, amint Steigerwald Tibortól, a Depónia Kft. vezetőjétől megtudtuk, immár a harmadik éve van lehetőség a családi házakban élők számára az úgynevezett egyeztetéses lomtalanításra: a lakó és a cég által előre egyeztetett időpontban kirakott, legfeljebb három köbméternyi lomot ingyen szállítja el a szolgáltató. A panelházas övezetekben pedig a közös képviselővel egyeztetik le a lomtalanítás időpontját, így meg lehet szabadulni a feleslegessé vált holmiktól.

Ami pedig a vegyes vagy az építési hulladékot illeti, ezekből évi egy köbméternyi rakható le ingyen a székesfehérvári lakosok számára a csalai telepen. Építési törmelék esetében ez nagyjából egy fürdőszobányi sittnek felel meg, ennyit pakolhatunk le térítésmentesen a lerakóban.

Mint megtudtuk, a zöldhulladék esetében sem csak a házhoz menő begyűjtésre van lehetőség, havi egy köbméternyi zöldhulladékot, ágat, nyesedéket ugyancsak ingyenesen vihetünk ki Csalára. Leszámítva persze a fuvarozás költségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!