Hírek

2017.05.04. 18:30

Így jár a hír a mi falunkban - Egyre többen inkább nézik a közösségi oldalakat

Elmúltak az idők, mikor a kisbíró dobolta ki a faluban a híreket. Kíváncsiak voltunk, mennyire tartják fontosnak egyes megyei településeken, hogy tájékoztassák az embereket?

V. Varga József

Holnaptól útjavítás, este jöjjenek a fórumra, elveszett pénztárcát találtunk a boltban. Ezeket az információkat egy faluvezetőség ma már leginkább internetes, ott is közösségi oldalon közli.

A település lakosságát a helység ügyeiről alapvetően informáló honlap meglétét törvény írja elő, így ezeket a települési webfelületeket – jellemzően a község, vagy város nevének pont hu domainvégződéssel ellátott formájában – mindenhol meg is találjuk. Más kérdés, hogy zömük évek óta ugyanolyan formájú, mondhatni elavult, korszerűtlen, vagy egyszerűen csúnya.

Több település pedig egységes szerkezetű újat készíttetett, így előfordul, hogy pár kattintás után  deja vu érzésünk van az azonos elrendezést és menürendszert látva. (Pláne, ha ezek még nehezen kereshetőek, kezelhetőek is.)

Szili Miklós berényi polgármestert éjszaka is hívják

Hogyan oldják meg a települések, önkormányzatok, faluvezetők, hogy a 21. században minél gyorsabban és szélesebb körben eljuttathassák híreiket, vagy a helyi közösséget érdeklő információkat az emberekhez? Az általunk megkérdezett településeken – ha nem is mindig előre mutatóakat, de – inkább jó példákat találtunk. Sok helyen kihasználják a közösségi oldalak népszerűségét, sőt: más települések mellett Zámolyon például „jobban pörög” a polgármester indította Facebook-oldal, mint a települési honlap, amely inkább a rendeletek tárhelye, mintsem napi tájékoztató felület. Van falu, ahol a honlap közlése szerint kizárólag munkaidőben, munkahelyi telefonszámon elérhető egy polgármester, máshol nyilvános a képviselő-testület valamennyi tagjának telefonszáma. A „halott honlappal” rendelkező települések is igyekeznek teljesíteni a kötelezettségeket: vagy helyi újsággal, vagy kifüggesztett hirdetményekkel. Viszont nagyon kevés helyen találtunk netes falufórumot, faluagorát, ahol a honlapon belül kérdezz-felelek formában, mások számára is nyitottan vitathatják meg az ügyes-bajos dolgokat az emberek.

„A mi kis falunknak élő, aktív szellemi értékei vannak” – idézte Kerekes Ildikó polgármester szavait, és egyúttal figyelmünket is felhívta civil tudósítónk, Nagy Anikó a Jenő község elnevezésű

Facebook-oldalon az udvarházbeli kiállításra.


Szücs Zsuzsanna kezeli Lajoskomárom honlapját: az újság és a tévéadások is elérhetők itt Fotó: Szanyi-Nagy Judit

Az információ, a segítség  mindig jól jön, mert Aba és Polgárdi térségében, valamint az Enyingi és a Sárbogárdi járásban vagy negyven település eseményeire, történéseire kellene figyelnünk. Persze, a kapcsolatépítésre törekszünk, mondogatjuk is partnereinknek: gyerekek, menedzseljétek magatokat, eljutunk hozzátok is, de ha szóltok, jeleztek, könnyebb. Mindemellett is sokszor fordulunk az adott

város vagy falu hivatalos honlapjához, avagy félhivatalos Facebook oldalához.

Több, olykor azonban kevesebb sikerrel.

Az abai, az enyingi, a polgárdi és a sárbogárdi honlappal semmi gondunk. Frissek az információk, eligazodunk az egyes menüpontok között. Bár – hogy ne csak jókat mondjunk –, a polgárdi testületi ülések meghívóit rendre nem találjuk meg. Fülének sajnos nincs saját honlapja, mint ahogy Kőszárhegynek sem. Viszont utóbbinak „bitang erős” a Facebook megjelenése. Mezőszilas honlapjánál a programok között csupán három szót leltünk: „jelenleg nincsenek programjaink”. A rendezvények között a hirdetmény a június 11-ei roma nemzetiségi önkormányzati képviselők időközi választására utal, de alatta a hagyományőrző falunap augusztus 15-ei dátuma feltételezi, hogy az eseménybeharangozó nem erre az esztendőre vonatkozik. Alap honlapján még fönt van a 2015-ös adventi program, a május 20-ai díjugrató lovasnap viszont még nem található.

És több megyei településen ugyanez a helyzet,  gyakorlatilag halottak a honlapjaik, de kifejezetten pozitív példákkal is találkoztunk.

– Az első honlapot 9-10 éve hoztuk létre, egy miskolci hölggyel közösen, akire az interneten találtam rá – mondja Szücs Zsuzsanna lajoskomáromi művelődésszervező. – A menüpontokról közösen döntöttünk, ő pedig úgy alakította ki a felületet, hogy én is kezelni tudjam azt. A jelenlegi formáját nagyjából három éve kapta. A hírek mellett fontosnak tartjuk a fotókat, és azt is, hogy a látogatók elérhessék az újságunk online változatát és a Kutas TV adásait. Emellett a lakossági igényekhez is alkalmazkodtunk: Lajoskomáromnak saját közösségi oldala van, melyet szinte naponta frissítünk – ezzel látogatottabbá is vált, mint a honlap. Így a weboldalon leginkább az alapadatok találhatók meg, azok mellett az aktuális információk mellett – például önkormányzati felhívások, szemétszállítás, álláshirdetések –, melyeket a jegyző küld el közlésre.

Lovasberényben a település honlapján a polgármester és valamennyi képviselő is mobilszámmal szerepel. Mint a faluvezető érdeklődésünkre elmondta, akkor végeznék rosszul a dolgukat, ha ez nem így történne, a 21. században az elérhető és átlátható testület alap.

- Igaz, néha nem a legjobbkor szólal meg a telefon, volt, hogy éjjel 11-kor hívott egy ember, hogy iszonyú trágyaszag jön a szomszédjából, csináljak valamit. Ott és akkor nem tudtam mit tenni, de legalább értesültem a problémáról és megbeszéltük, hogy másnap utána nézünk és megoldjuk - mondta el a helyi gyakorlatról Szili Miklós polgármester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!