Hírek

2015.11.11. 17:00

Így költik el a pénzt a diákok

Édességek, ruhák és szórakozás. A fiatalok többsége ezekre költi a pénzét, de vajon kinek a kötelessége, hogy a diákok tudatosabban bánjanak a pénzzel?

Laci Patrícia

Még fiatalok, legtöbbjüket a szüleik tartják el, de pár éven belül már ők fogják megkeresni a saját pénzüket. Vajon mennyire tudnak már most takarékoskodni a diákok?

Csányi Erika 9. osztályos tanuló szerint nem jellemző a generációjára a megtakarítás: – A fiatalok nagy többsége felesleges dolgokra költi a pénzét. Rengeteg ruhára, édességekre és szórakozásra. Én nagyon nem költekezek, inkább gyűjtök a továbbtanulásra és jogosítványra.

Molnár Andrea középiskolás diák főleg az édességeknek csábul el: – Nekem a finomságok a gyenge pontjaim. Mindig megkívánok valamit, s arra költök el rengeteget, amit persze később megbánok, de próbálok takarékoskodni.

Fotó: Koppán Viktor

Csertán Brigitta tanuló már megbánta, hogy anno nem spórolt meg többet: – Szerettem volna továbbtanulni főiskolán, de erre nem gondoltam előre. Ezért egy okj-s képzésen tanulok most.

Szabó Gábor, a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola igazgatója elmesélte hogyan próbálják meg a diákok pénzügyi ismereteit bővíteni: – Legfeljebb az osztályfőnöki órákon tanulhatnak a gyerekek a pénzről és a megtakarításról jelenleg. Szakköröket tartunk azoknak, akiket érdekel a pénzügy világa. Viszont a Nemzeti alaptanterv új szabályozásai alapján 2017. szeptember elsejétől indul egy új óra életvitel és gyakorlat néven, amelynek keretein belül a középiskolások a pénzügyi ismereteiket is bővíthetik. Az igazgató szerint az iskolák oktatói mellett a szülők is felelősséggel tartoznak azért, hogy a gyerekek megtanulják az alap pénzügyi fogalmakat, illetve a banki- és megtakarítási ismereteket.

Sörös-Gősy Nikolett anyuka egyetért az igazgatóval. Igaz, kisfia még csak két és fél éves, de Nikolett már most tanítja a kicsit a pénz használatára és a spórolásra: – A kisfiammal mindig együtt dobjuk be egy kis pohárba azokat az aprókat, amit a nagyszülőktől kapott. Ha kell neki valami, akkor azt abból a pénzből vesszük meg vele együtt. Ebből is látja, mi a pénz egyik fő funkciója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!