Hírek

2015.10.12. 19:14

Trükkös csalás Fejér megyében - Ügyintézőnek adják ki magukat, és azt állítják, százezreket nyertünk

Újabb furcsa trükkös csalás ütötte fel a fejét országszerte, így megyénkben is. Átlátszó, de mégis sikeres a csalássorozat.

Buthy Lilla

A Világgazdaság írta meg a napokban, hogy 160 millió forint értékben történtek bankkártyás visszaélések az első negyedévben Magyarországon, ami közel 24 százalékos bővülés az előző évhez képest. A portál azt is megemlíti, több hitelintézet is egy meglehetősen primitív elven működő csalássorozatra hívta fel nemrég a figyelmet. A csalók mobiltelefon-társaságok hivatalos ügyintézőinek adták ki magukat, és egy nyereményjáték 100 ezer forintot meghaladó, sikeres nyerteseként arra kérték az ügyfelet, hogy előbb töltsön fel egy telefonkártyára tízezer forint körüli összegeket. A nyereményüket persze sosem vehették át.

Varga Szabina rendőrszázados szerint a visszaélések számának megugrása megyei szinten is érzékelhető: az elmúlt hetekben Fejér megyében is több hasonló elven működő eset miatt érkezett hozzájuk bejelentés.

A fehérvári rendőrkapitányság nyomozó alosztályának vezetője szerint, valóban az elmúlt időszakban szaporodott meg a hasonló, telefonfeltöltésekkel trükköző csalások száma, az elmúlt öt évben kevésbé volt ez jellemző. Kérésemre több, folyamatban levő Fejér megyei ügyet is felidéz Varga Szabina:

- Rejtett számról, nagyon hivatalos hangon, megválogatott szókinccsel, ügyintézőnek álcázva magukat hívtak fel szeptember végén egy idős hölgyet azzal, hogy részt vett egy nyereményjátékban, és több százezer forintot nyert kezdi az alosztályvezető, majd hozzáfűzi: De azt is elmondták neki, hogy ehhez előbb el kell mennie egy ATM bankautomatához, és egy meghatározott telefonszámra pénzösszeget kell feltöltenie. Három-négy, részleteként végrehajtott tranzakció történt. Mire leesett neki, hogy átverés áldozata, már több tízezer forintos kárt szenvedett, az ígért nyereményt pedig nem kapta meg.

Varga Szabina százados, alosztályvezető elmondta, a közelmúltban több telefonfeltöltős trükkös csalás történt a megyében és, hogy az online vásárlásoknál is résen kell lennünk

Az egyik hölgy még a gyerekét is felhívta, hogy elújságolja, mekkora mázlista, épp most nyert egy nyereményjátékon. A részleteket megismerve aztán az utód javasolta, hogy az ujjongás helyett inkább menjenek be a rendőrségre feljelentést tenni. Egy másik esetben egy ismert telefonos szolgáltatótól keresték az ügyfelet, legalábbis a sértett elhitte, hogy így van. Arra hivatkozott az ügyintéző , hogy gépi sorsoláson százötvenezer forintot nyert a hölgy. Viszont ehhez néhány utasítást ugyancsak végre kellett hajtani: hatvanezer forint értékben kellett mobiltelefonfeltöltést végeznie. A szolgáltató nyilván meg tudja mondani, kihez tartozik a megadott telefonszám, a problémát nem ez jelenti. A szakértő szerint jellemzően olyan emberek telefonját kell feltöltögetni, akiknek a nevén több ezer SIM-kártya van, vagy éppen nincsenek is Magyarországon. Ilyen telefonfeltöltős csalásból több is akadt már idén a kapitányság illetékességi területén, főként Székesfehérváron, de Polgárdiban is előfordult.

- A telefontársaságok nem szoktak gépi nyereményjátékot hirdetni, ez mindenképp adjon okot a gyanúra mondja a százados. De ha már utasítást kapunk, utalásra, feltöltésre, akkor biztosan átverésről van szó. De nem csupán az ATM-ek előtt kell óvatosnak lennünk, online vásárlásoknál is járjunk nyitott szemmel figyelmeztet a százados , hiszen a közelmúltban több ilyen jellegű bűncselekmény is történt.

- Olyan fizetős oldalakat törtek fel, amelyeket nem közvetlenül a bankok működtetnek, hiszen utóbbiak fokozottan védik az internetes felületeiket. Ezekben a konkrét esetekben például színházak, cirkuszok jegyrendelő felületét hamisították meg: abban a pillanatban, amikor rákattintott a vásárló a fizetés fülre, elnavigált egy fizető honlapra. A sértettek ezeken a klónozott oldalakon átutalták a jegy árát, azonban a honlap feldobott egy figyelmeztetést, miszerint a tranzakció sikertelennek bizonyult. Nyilvánvaló, hiszen nem is a pár ezer forintos jegyek árára ment a játék, hanem a bankkártyák adatainak megszerzésére. Ilyenkor mindig gyanakodnunk kell, hogy adathalászok áldozataivá váltunk.

- A jegyvásárló erre az áloldalra szépen beírogatta a személyes adatait, a bankkártya számát és a három számjegyű CVC biztonsági kódot is teszi hozzá Varga Szabina. A szakértő szerint, a legnagyobb biztonságban akkor vagyunk, ha internetes vásárlásokhoz igényelünk egy virtuális kártyát, egy net számlacsomagot, amire éppen csak annyi pénzt utalunk, amennyire szükségünk van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!