Hírek

2016.08.17. 14:25

II. István, avagy Andris koronázása - Negyven gyerek közül választották a szerepre

Székesfehérvár - Nem csak II. Vak Béla koronázását, hanem elődje, II. István koronázását is láthatták a nézők idén. De vajon ki volt az a kisfiú, aki ezt a szerepet játszotta?

Házi Péter

Hamar lelőjük a poént: a Teleki Blanka Gimnázium Sziget utcai általános iskolájába járó, 8 és fél éves Tóth Andris volt az, akire Szikora János rendező ezt a szerepet bízta.

- Az újságban olvasta nagypapám, hogy gyermekszereplőket keresnek a grandiózus darabhoz. Korábban több szavaló és mesemondó versenyen is eredményesen szerepeltem, így a szüleimmel úgy döntöttünk, megpróbáljuk - idézi fel a kis Andris. Aztán a színházi válogatón vagy negyven gyermek toporgott, ő egy verset mondott el, szereplésben már nagy rutinja van, a legutóbbi városi mesemondó versenyt meg is nyerte, így aztán nem izgult.

Tóth András játszotta II. Istvánt a szertartásjátékon Fotó: a szerző

- Szikora János először nyolc társunkat emelte ki, ők lettek a ministránsfiúk, aztán odajött hozzám, mondta, rám esett a nagy választás - mondja András, aki nemrégiben Spányi Antal megyés püspök születésnapján is énekelt a bazilikában.

András fejére egyébként ugyanaz a korona került, mint amelyiket az első szertartásjátékon, István koronázásánál is használtak. Lötyögött a fején rendesen, de ez állítólag direkt így volt kitalálva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!