Hírek

2016.07.21. 15:29

Ilyen lett a felújított utascsarnok: jövő szerdán nyit az állomásépület

Székesfehérvár-Budapest – Fontos mérföldkövéhez érkezett a fehérvári vasúti csomópont korszerűsítése: a vasútállomás épületén már csak az utolsó simításokat végzik, Július 27-én, jövő szerdán újra megnyitják a várócsarnokot az utasok előtt és a jegypénztárak is visszaköltöznek a konténerekből régi helyükre.

Házi Péter

Belépve a megújult várócsarnokba, a legszembetűnőbb az, hogy a régi „zsilipelős” rendszer – amikor a böhömnagy zöld ajtókat löködve kellett ki- vagy beverekednünk magunkat a csarnokba – már a múlté: új fotocellás ajtókat szereltek fel. Sok fehérvárinak szúrta a szemét az állomás méretes ablakain díszelgő galambürülék-tömeg, nos, ez is a múlté, a kivitelező galambvédő hálót helyezett el az épület homlokzatára. Az ötvenes évek elején épült, ma már műemléki védelem alatt álló épületen számos nyílászárót újítottak fel, a csarnok kazettás mennyezete pedig a korábbi rózsaszín és szürke árnyalat helyett egyenletes, világos festékréteget kapott, így a szocreálra jellemző, korhű kialakítást kapott az utascsarnok.

Amint Loppert Dánieltől, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs igazgatójától megtudtuk, július 27-én, szerdán reggel hét órakor nyitják meg az utasok előtt újra a főépület utascsarnokát. Ezt követően már az új aluljárót és az új peronokat ismét a csarnokon keresztül lehet majd megközelíteni. Aznap a jegypénztárak is visszaköltöznek az utascsarnok épületébe, az utcai pénztár konténerek megszűnnek. A pénztár költözése folyamatosan zajlik majd aznap. Szerdától a liftek is szabadon használhatók lesznek az épületben és a peronokon egyaránt. A kivitelező még dolgozik a 6.-8. vágányokon, valamint a főépület második szintjén. (Itt később kormányablak létesül majd.) Az utasoknak azonban már nem kell kerülniük a vonatokhoz való eljutáshoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!