Hírek

2016.04.12. 10:51

Ilyenek az új beszerzésű fehérvári buszok – már ma szolgálatba állnak (videóval)

Székesfehérvár – Kényelmes, alacsony padlós, új beszerzésű buszok állnak délután szolgálatba a városban. A mai átadáson szóba került a busztársaság és a város közt nyáron lejáró szerződés és a megújulás előtt álló hálózat is. Íme a fiatal buszok!

S. Töttő Rita

Több mint három millió kilométert tesznek meg évente azok a buszok, amelyeket a Középnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. használ. Az egyre idősebb, közel 20 éves járatok fiatalítását a társaság tovább folytatta. A most átadott, új beszerzésű, átlagosan 8 esztendős tizennégy autóbusz mai átadásával és forgalomba állításával tizenkét évre csökkent a menetrend szerinti járatokat teljesítő autóbuszok életkora Székesfehérváron. A Mercedes Citaro-k 546 millió forintba kerültek, és Németországból érkeztek – árulta el a feol.hu kérdésére Pruzsina Alice, a társaság kommunikációs főmunkatársa. A 2006-2008-as évjáratú járművek nagy része szóló, de 3 csuklós busz is került a flottába az új beszerzéssel. Németh Tamás, a KNYKK Zrt. vezérigazgatója az átadáson elmondta: fontos volt, hogy minél fiatalabb, környezetkímélőbb járműveket tudjanak beszerezni, s hogy alacsony padlósak legyenek a buszok, amely a rámpával kiegészítve kényelmes és biztonságos fel-, illetve leszállást tesz lehetővé. Az új buszokkal így 83 százalékos lett az alacsony padlójú buszok aránya, amely azért érdekes, mert ezzel régiós szinten is kiemelkedő a székesfehérvári helyi járatú alacsony padlós buszok aránya. Ezzel pedig a mozgáskorlátozottak és a babakocsival közlekedők is könnyebben juthatnak fel a fedélzetre.

Az átadáson szóba került a társaság várossal 2012-ben kötött, idén június 30-án lejáró szerződése is. – Az, hogy új buszokat adunk át, arra enged következtetni, hogy ez egy hosszú távú együttműködés kezdete is – fejezte ki reményét a vezérigazgató, akinek szavaira reflektálva Cser-Palkovics András polgármester elárulta:

- Nagy szó volt 2012-ben, hogy hosszas tárgyalások után le tudtuk zárni a szolgáltatóval a városnak egy nem éppen pozitív örökségét, s meg tudtunk olyan finanszírozásban is állapodni, amely nem csak a szolgáltatás minőségét tartotta fenn, hanem lehetővé tette azt, hogy ha lesz forrás, akkor legyenek fejlesztések is az eszközpark területén is. Tavaly hat hasonló busz érkezett, s ezekkel már nagy előrelépést tettünk a fejlesztésre. Ez mutatja az irányt, melyet követnünk kell – végül pedig kifejtette: hosszabbítást kér a város a szolgáltatásra, így semmi akadálya nem lesz annak, hogy a KNYKK szolgáltasson a jövőben is Székesfehérváron. – Kiírjuk a közeljövőben a koncessziós vagy a közbeszerzési eljárást is. Olyan régi partneri kapcsolat van köztünk, amely, nem hiszem, hogy felváltható lenne. Abban hiszek, hogy azokat a forrásokat, amelyek erre a szolgáltatásra rendelkezésre állnak, ne egy új rendszer felépítésére költsük el, hanem például az eszközpark és a munkakörülmények javítására. S van egy közös, nagy feladatunk még: az új hálózat kérdése, amely több 10 éve közel ugyanúgy működik, miközben a város jelentősen megváltozott. Nagy kérdés, hogyan tudunk egy mai Székesfehérvárhoz, az itt élők igényeihez jobban igazodó közösségi hálózatot kialakítani. Folynak az ezzel kapcsolatos egyeztetések, s reméljük, hogy előreláthatólag nyáron már olyan közösségi hálózatot tudunk bevezetni, amely összességében jobb színvonalat tud biztosítani a hálózat tekintetében is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!