Hírek

2016.09.30. 13:14

Íme a leggyakoribb gyereket érő otthoni balesetek - a főorvos listáz

Székesfehérvár – Minden szülő rémálma a gyermek sürgősségi osztály. Íme a leggyakoribb otthoni balesetek, amelyek miatt megsérülhet a gyerek.

S. Töttő Rita

A sürgősségi esetek közel felét a traumatológiai esetek teszik ki – szögezi le kérdésünkre Simon Gábor, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház újszülött-, csecsemő- és gyermekosztályának vezető főorvosa, akitől azt tudakoltuk, milyen otthoni balesetek miatt kerülnek leggyakrabban a sürgősségire a gyerekek. A traumatológiai esetek azonban nem mindig baleset miatti törést jelentenek... Ki gondolná, hogy a felhőtlen birkózások, játékok, a gyerek pörgetése is okozhat kellemetlen sérüléseket? Pedig így van, rándulás, ficam lehet a vége, amelyet a traumatológiai ambulancián látnak el.

Simon Gábor főorvos Fotó: Koppán Viktor

A másik rendkívül gyakori eset a véletlen mérgezés: a gyermekek 8-10 százalékát azért viszik a szülők a gyermek sürgősségi osztályra, mert azt gyanítják, a gyerek lenyelte az elé kerülő gyógyszert. A nagymama előhagyott szívgyógyszere pedig nem játék... – Ha bizonytalan, hogy mennyi gyógyszert vett be a gyerek, akkor a sürgősségi osztályunkon gyomormosást végzünk - árulja el a főorvos. Ezt követően a megfigyelő egységben ellenőrzik a gyermek szívműködését, légzését, vérnyomását. Ha pedig bebizonyosodik, hogy a gyógyszer már felszívódott, s intenzív ellátást igényel, átviszik az intenzív osztályra. – Az esetek többségében szerencsére azonban csak riadalom van s nincs igazi mérgezés, ám amíg nem telik el egy bizonyos idő, ezt nem lehet bizonyossággal kijelenteni – teszi hozzá Simon Gábor.

A nagymama előhagyott szívgyógyszere pedig nem játék...

Gyakori az is, hogy leesik a baba az asztalról, amikor kicsit arrébb megy a szülő valamiért. Ha felsír a gyerek, illetve az akkut ijedtségen túl nem vehető észre rajta más tünet (nem lesz aluszékony, nem hányt, a kutacs nem domborodik elő), akkor nem lesz probléma. Persze ezeket a gyerekeket is megfigyelik, ám ha nem jelentkeznek a tünetek, elmondják a szakemberek, mire kell figyelni, és hazaadják. Ám ha tüneteket észlelnek, képalkotó vizsgálatot végeznek és intenzív osztályra küldik a kicsit, mert koponyán belüli vérzés , agyrázkódás lehetséges.

A konnektor is a veszély forrása lehet

Nem ritka az sem, hogy a gyerek konnektorba nyúlt – ilyenkor keresik az áramütési jegyet, megfigyelik a szívritmust, EKG-t végeznek, s csak akkor engedik haza, ha a megfigyelés alatt mindent rendben találnak. Gyakoriak még a forrázások is, melyeket égési sérülés mértékétől függően látnak el, a súlyos eseteket égési centrumokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!