Hírek

2014.08.28. 17:50

Szűk két hónap és mindenhol új aszfalt lesz

Székesfehérvár – Mostantól újra járható a Mártírok útja Béke tér és Zrínyi utca közötti szakasza, a teljes útfelújítással október végére szeretne készen lenni a kivitelező.

Házi Péter

Nem kevés türelem kellett az elmúlt hónapokban a Mártírok útja környékén lakók számára, hogy elviseljék a felújítással összefüggő tereléseket, no meg azt, hogy gyakorlatilag a Mártírok útjának teljes forgalma, beleértve a buszokat, a Zrínyi utcán zúdult át egészen mostanáig. Most viszont szép nap virradt az itt lakókra: miután a Béke tér és Zrínyi utca közötti szakaszon elkészült a teljes aszfaltozás és részben a felfestés is, visszaengedték a buszokat és az autókat is az útra. Lezárták viszont a Zrínyi utca és a Mártírok útja találkozását, így a nagyforgalmú utcából hirtelen zsákutca lett.

Valóban 21. századi lett az elkészült szakasz: kerékpárút, széles buszöblök, lekanyarodó és a Mártírok útjára felhajtást segítő sávok segítik a biztonságot. Október végére végeznek a teljes munkával. Fotó: Házi Péter

Amiként a helyszínre busszal érkező Cser-Palkovics András polgármester elmondta, van remény arra, hogy a tervezettnél korábban, október végére a most még építés alatt álló szakasszal is elkészüljön a kivitelező. A teljes útfelújítás 1300 méteres szakaszán túl a Seregélyesi útig tartó 700 méteres szakasz is új burkolatot kap.

Az Erzsébet és a Zrínyi utcák lakói, ahol a buszok és az autók torlódása szinte mindennapos volt mostanában, nagyon várták már, hogy megszűnjön a Mártírok útján a teljes útzár. Nos, ez megtörtént, már látható, milyen lesz a beruházás végeztével a város egyik legfontosabb gyűjtőútja: kétszer egy sávon mehet már a forgalom és megépültek a biztonságos balra kanyarodást segítő külön sávok is. Az út mellett egy szakaszon gyalogjárdával közös kerékpársáv halad, másik részén pedig külön kerékpárút lesz.

A balra kanyarodást és a Mártírok útra hajtást segítő sávokat is kialakítottak a felújítás során. Fotó: Házi Péter

Mint Rákos József, a kivitelezést végző konzorcium vezetője kérdésünkre elmondta, Zrínyi és a Madách utca közti 250 méteres szakaszon még zajlik az aszfaltozás, így itt jelzőlámpa engedi váltakozva a kétirányú forgalmat. A Kinizsi útnál lévő buszmegálló az építkezés további részében nem használható. Amiként Fehérvár polgármestere kiemelte, a a Mártírok útja Seregélyesi út felé eső, a teljes útfelújítási projektben nem szereplő hétszáz méteres részén is lesz aszfaltfelújítás, az aszfaltmarás itt a napokban kezdődik, így a kétszer két sáv helyett csak egy-egy sávon mehetnek az autók. A remények szerint október végére mindenhol végeznek a munkálatokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!