Hírek

2016.03.25. 13:05

Immár hivatalos: nincs szükség az egy hónapja még kötelező, ablakba vágható szellőzőkre

Információink szerint mostantól a gázszolgáltató is hivatalosan elfogadja a műszaki biztonsági szabályzat megváltozását, azaz márciustól tényleg nem kell szellőzőt vágni a műanyag ablakokba!

Házi Péter

Ha valaki március 1. előtt mondjuk néhány nappal lecserélte a régi, konyhai  fa ablakát jól záródó műanyagra, és nem vágatta ki az ablakot, hogy arra felszerelje a résszellőzőt, könnyen „nem felelt meg” minősítést kaphatott a gázszolgáltatótól, ami akár a gázóra elzárását is jelenthette szélsőséges esetben. Ám ha valakinél ugyanebben az ügyben március 1. után kopogtatnak ellenőrzés végett, ugyanaz a nem átvágott ablak most már simán megkapja a „megfelelt” minősítést. Mindennek az oka pedig az,  hogy a Műszaki Biztonsági Szabályzatot egy miniszteri rendelet teljesen váratlanul megváltoztatta. Egy hónapja számoltuk be arról, hogy a szabályzatba belekerült az a passzus, miszerint a lakossági fogyasztóknál felszerelt legfeljebb 11 kW névleges hőterhelésű gáztűzhely esetében, ha a felszerelési helyiség 10 köbméternél nagyobb légtérfogatú és legalább egy szabadba nyíló és nyitható ablak vagy ajtó van rajta, akkor a helyiség levegőellátása és szellőzése megfelelőnek tekintendő.

A fenti mondat értelmezésében megoszlottak a vélemények, a legtöbb szerelő számára egyáltalán nem volt egyértelmű, mit is jelent ez pontosan. Tudomásunk szerint azonban a  napokban körlevelet kaptak az E.on saját és vállalkozási szerződéssel dolgozó gázszerelői is, miszerint mindenkinek kötelező  alkalmazni a  nemzetgazdasági miniszter  március 1-én hatályba lépett 7/2013 (II.22) NGM rendeletét, amelynek melléklete a megváltozott Műszaki Biztonsági Szabályzat (MBSZ).

Megkerestük a szolgáltatót, nézik-e mostantól, hogy van-e szellőző az ablakokon? Amint Egyházi Nikolettától, a cég  szóvivőjétől megtudtuk, az MBSZ változásait a gázszerelési terv alapján történő építések, átalakítások során (terv felülvizsgálat – műszaki biztonsági ellenőrzés), és a műszaki biztonsági felülvizsgálat teljesítése során is teljes mértékben figyelembe veszik.

A jogszabály változása idézte elő azt a helyzetet, hogy egy 2016. március 1. előtti felülvizsgálat, az érvényes szabályok szerint elvégezve „nem megfelelt” minősítést, kikapcsolást, készülék kizárást eredményezett, míg ugyanez 2016. március 1. után elvégezve már „megfelelt” minősítésű.

Amint megtudtuk, a „nem megfelelő” esetekben a lakó is kérhet  ismételt felülvizsgálatot. Ilyenkor az ismételt felülvizsgálat jegyzőkönyvén rögzítik, hogy az a felülvizsgálat időpontjában érvényes előírásoknak megfelel, és a felhasználó berendezés üzembe helyezhető.

Ezzel elkerülhető tehát, hogy a korábban kicserélt műanyag ablakokra szellőzőt kelljen felszerelni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!