Hírek

2015.04.01. 18:54

Indul a húsvéti roham

Székesfehérvár - Rengetegen voltak már szerdán is a boltokban. A nagy roham persze péntekre és szombatra várható.

Buthy Lilla

Egy kisállatkereskedés előtt, mintha épp készletkisöprés lenne. A kis vevőcsalogató, ugri-bugri tapsifülesek mellett egész egyszerűen nem lehet csak úgy elmenni. A boltba lépve megtudom, sok nyulat már félretettek, lefoglalózták őket az előrelátó szülők, őket majd szombaton, az utolsó pillanatban viszik haza a gyerekeknek. A keresletet mutatja, hogy szerdán újabb bundás szállítmány érkezett a boltba. Az extra mini toy-nyuszik darabja 6 ezer forint, ők maximum 70-80 dekáig nőnek meg, az oroszlánfejű törpenyulak egy-másfél kilósak lesznek, a logófülű kosorrú nyulak pedig akár kettő és fél kilósak is lehetnek, és 5 ezer forintért lehet megvásárolni őket.

A házi nyulak, melyek darabja 2200 forint, már hathetesen is jóval nagyobbak törpe testvéreiknél, ezért is szokták őket visszavinni a boltba, ők valóban nagyra nőnek. Az eladótól megtudom, a hathetes apróságok még zöldséget, gyümölcsöt nem ehetnek, csak szénával és specifikus nyúltáppal szabad táplálni őket. A kisebb gyerekeknek pedig azt is meg kell mutatni, hogy két kézzel fogják meg a nyuszikat, nyúljanak alájuk, így kisebb a kockázata annak, hogy esetleg leejtik őket. Tőgl Renáta, a kisállat-kereskedés eladója szerint egyaránt népszerű a bérlés és a vásárlás is.

- A nyuszikat 2200 forinttól lehet bérelni, és két-három hétig is ott lehetnek a családnál, ezután visszakerülnek a tenyésztőhöz. Ha felelős nyúltartók vagyunk, akkor persze komplett felszerelést is be kell szereznünk az újdonsült családtagnak. Az itató, ketrec, nyúleleség és a forgács a minimum, amire szükségünk van - magyarázza a szakértő.

Fotó: Koppán Viktor

Természetesen most a piacon is minden a húsvéti készülődésről szól: nárciszok, barkák tarkítják a fonott kalács és füstölt sonka illattal telítődött, nyüzsgő piacot. Itt, egy úrhidai tenyésztőnél is találni nyuszikat. Összebújva melegítik egymást a héthetes apróságok, így állják szelíden a simogatók rohamát. Szabadtéren, ahol a szél az úr, kóstolóval egybekötött termékbemutató várja a vásárlókat: egyebek közt sonkával, kolbásszal, savanyúsággal és almával. Az egyik árusnál háromféle füstölt sonkát látok, de az ilyenkor nagyon népszerű füstölt csülökből is lehet kóstolni. Kovács László portékájának kínálása közben az elemekkel is megküzd, úgy fest, még a szél is magának akarja az asztalon sorakozó finomságokat.

Bent, egy mezőörsi családi vállalkozás standjánál is a hagyományos, sózott füstölt sonka a legkelendőbb: 2190 forint a parasztsonka és 2230 forint a kötözött sonka kilója. No, de nincsen húsvét tojás nélkül sem: a piacon garantáltan csak nagy, házi tojásokba botlunk: valahol 36, máshol 40 forint darabja. A kulináris élvezetek mellett, a hagyományos húsvéti díszekről se feledkezzünk meg! Húsvét idején klasszikus sláger terméknek számít a barka is, ami már évek óta éppen elnyílik az ünnepekre, ezért Róth Ferenc árus már hetek óta a pincében tárolja a barkacsokrait. Elmondja, legtöbben húsvéti tojásokat aggatnak a gallyakra, de az egyenes szárúakat szabadon is lehet hagyni, és nárciszokat is lehet tűzni közéjük.

Magyar Imréné pedig saját kezűleg gyártja kukoricacsuhékból a szemet gyönyörködtető tojástartókat, kosarakat és nyuszi figurákat.

Idén is ellenőrizte a csokitojásokat a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság. Örömre adhat okot, hogy a bevizsgált húsz különféle csokitojás, -bárány és -nyúl közül, csupán egy nem ütötte meg a minőségi mércét. Az étcsokoládék kakaótermékekből, cukrokból készülhetnek, míg a tejcsokoládékhoz tejet és tejterméket használhatnak fel a gyártók. A szabályozás szerint a csokoládéként feltüntetett termékek a kakaóvajon kívül nem tartalmazhatnak más egyéb növényi zsírt (5 százalékon túl), különben már nem csokitojásként, maximum kakaós figuraként kerülhetnek a polcokra.



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!