A telekhatáron álló ház szomszéd felőli falát csak belülről lehet szigetelni

2017. június 15., 15:17 szerző: B. Kiss László
komment
A telekhatárra épült házaknál nem lehet a szomszéd felőli oldalon kívülről szigetelni a falat. Pedig rengeteg ilyen lakóingatlan van.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Fontos ponton módosította az országgyűlés márciusban az építésügyi törvényt. Az áprilistól hatályos rendelkezés kiszélesítette azon épületek körét, amelyek építése esetén nem kell előzetes engedélyt kérni, hanem elég az egyszerű bejelentés. Így elégséges az egyszerű bejelentés a 300 négyzetmétert meghaladó alapterületű épületek esetében is, feltéve, hogy az épületet természetes személy saját lakhatás céljára létesíti. Többek közt erről is Bartus Tamás, a Székesfehérvári Járási Hivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Osztályának vezetője számolt be a minap a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara rendezvényén, a Gazdaság Házában.

A hallgatóság soraiban – finom szólva is – őszinte értetlenkedést váltott ki az, amikor az osztályvezető – egy kérdésre válaszolva – arról beszélt, hogy a telekhatárra épült lakóépület falának a szomszéd felől történő szigetelését nem teszi lehetővé az érvényben levő szabályozás. Ha a ház a mezsgyére épült, a szomszéd felőli falat legföljebb belülről lehet szigetelni. Ha a telekhatáron álló ingatlan fala közterület felé néz, akkor megengedőbb a jogszabály: itt kívülről is megengedett – legfeljebb 10 centiméter szélességben - a szigetelés.Érthetetlen a rendelkezés, hiszen a telekhatárra épült házak esetén, melyekből egyébként megyeszerte rengeteg van, az eresz, illetve az ereszcsatorna eddig is átlógott a szomszédhoz –– jegyezte meg egy hozzászóló, aki szerint megeshet, hogy azzal, aki pályázati támogatást nyert, visszafizettetik a támogatási összeget arra hivatkozva, hogy nem lett volna szabad a szomszéd területének rovására szigetelnie a házát.

A hallgatóság soraiban tapasztalható egyöntetű értetlenséget, illetve meghökkenést, ne mondjam, felháborodást érzékelve az osztályvezető leszögezte: ők csupán alkalmazzák a jogszabályokat, azokat mások alkotják. Rövid tanakodás után  a beszélgetés résztvevői arra jutottak, hogy a jogszabály méregfogát úgy lehet kihúzni, hogy a szigetelendő épület tulajdonosa megvesz 15 centit a szomszéd telkéből, de a kerítés a korábbi helyén marad.

B. Kiss László

2017. június 15., 15:17 szerző: B. Kiss László

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...