Hírek

2014.07.30. 15:50

Hamarosan bővül a megyeszékhelyen az úgynevezett hotspot pontok köre

Székesfehérvár - Az ingyenesen használható internet elérés nem megdöbbentő elvárás manapság. Az ingyen wifi nem csak kényelmesebbé teszi a felhasználók életét, de fogyasztói, illetve turisztikai szempontból az úgynevezett hotspot pontokat is vonzóbbá teszi.

S. Töttő Rita

Az okostelefonok elterjedésével vált valódi igénnyé az ingyenesen elérhető internet, amelyre bárki rácsatlakozhat, ha a „forrás", azaz az úgynevezett hotspot közelében tartózkodik. Jó példa erre az Országalma környékén közel nyolc évvel ezelőtt életbe lépett „free wifi", melyet a város biztosít azóta is az arra járók számára. De felismerték már a fizetés nélkül igénybe vehető internet szolgáltatás csábító erejét a vendéglátósok, gyorséttermek, művelődési intézmények, időlegesen kitelepülő rendezvények, kampuszok is, amelyek jól tudják, hogy a mai fiatalok számára ez komoly plusz pontot jelent.

Sőt, néhány éve már számos távolsági buszon is használható. Így például több Budapest és Dunaújváros, illetve Budapest és Székesfehérvár között mozgó járaton is pötyöghetnek telefonjukon azok, akik így szeretnék eltölteni az utazási időt, bár a Volán nem titkolja, hogy a szolgáltatás időnként lassulhat, akadozhat, függően például attól, épp merre jár a busz. A hotspot-os járatokon matrica jelöli az ingyen wifit.

Csőri Kornél, Burcsik Dávid és Meidlinger Tamás gyakran használja a wifit az Országalmánál. Fotó: a szerző

A városmarketing részeként egyébként a szolgáltatás fejlesztését tervezik Székesfehérváron – tudta meg a Fejér Megyei Hírlap. Az ingyenes wifi szolgáltatás közel 8 évvel ezelőtt indult a belvárosban, az Önkormányzati Informatikai Központ Non-profit Kft. szolgáltatásaként. Kezdetben csak a polgármesteri hivatal környékén volt elérhető.

– A városi távközlési hálózat folyamatos bővülésével, valamint a térfigyelő rendszer kiépülésével együtt azonban lehetővé vált a wifi rendszer fejlesztése is – árulta el kérdésünkre Barabás Tibor, a társaság ügyvezetője. Jelenleg ingyenes wifi szolgáltatás a Fő utcán (azaz a Vörösmarty Színháztól a Püspökségig), a Városház téren, valamint az Alba Pláza pályaudvar felőli bejárata környékén érhető el.

– A rendszer központilag menedzselt. A rendelkezésre álló összes letöltési sávszélesség 80 Mbit/secundum, melyet a közeljövőben 1 Gbit/secundumra kívánunk bővíteni – nyilatkozta az ügyvezető, aki azért hozzátette azt is: a wifi használata felhasználónként korlátozott, a mindenki számára egyenletes minőségű szolgáltatás érdekében. Vagyis egy ember nem használhatja el a teljes kapacitást, és óránként újra be kell jelentkeznie.

Bár konkrét visszajelzések ugyan nem érkeztek a felhasználóktól a belvárosi hotspot működése kapcsán, a rendelkezésre álló statisztikák alapján azonban elmondható, hogy jelentős számú felhasználó kapcsolódik folyamatosan: egyidejűleg közel 30-40 főt, óránként 150-200 csatlakozást regisztrálnak. Jó hír, hogy a város további bővítést tervez a Hősök tere, Kossuth utca irányában, valamint az autóbusz pályaudvar környékén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!