Hírek

2016.02.10. 13:31

Ingyen van a hő annak, aki nem vallja be a melegvíz-óra állását?

Székesfehérvár – Vajon mi történik azoknak a fogyasztásával, akik nem vallják be a meleg víz óra állásukat? Van, ahol a többi lakó fizet helyettük Íme a megoldás a megyeszékhelyen is létező problémára!

S. Töttő Rita

Érdekes tényre hívta fel a figyelmet a minap egy olvasónk: vannak olyan társasházak, ahol azok helyett, akik nem fizetik a vízmelegítéssel járó hőmennyiséget, a többi lakó „állja” a fogyasztásukat – megeshet, anélkül, hogy erről tudnának. Ezzel kapcsolatosan megkerestünk egy társasházkezelőt, valamint a Széphő-t. - Akik nem jelentik le az óraállásukat, papíron "nullás" fogyasztásúak.

Helyettük fizetnek a többiek – árulja el kérdésünkre Szollár-Kaczur Beatrix társasházkezelő, de hozzátette: - Ez úgy védhető ki, ha a lakók hoznak egy társasházi határozatot, amely szerint azok, akik önhibájukból nem jelentik le az óraállásukat, a szolgálgató meghatározott mennyiséget kiszámláz. Ha utólag a fogyasztó bevallja a mennyiséget, akkor a szolgáltató a különbözettel elszámol. De ha nincs ilyen határozat, akkor megeshet, hogy akár egy egész havi fogyasztásra is kijön évente a rendesen fizetőknek a plusz költség. Márpedig, más közös képviselővel folytatott beszélgetésünk alapján kiderült: akadnak ma is olyan társasházak a városban, ahol nincs ilyen határozat. Azt a lehetőséget, hogy az óraállásukról rendszeresen hallgatóknak is ki lehessen számlázni meghatározott összeget, eleve a Széphő Zrt. vetette fel közel két évvel ezelőtt, hogy megoldást találjon a valóban létező problémára – árulta el a feol.hu-nak Szauter Ákos, a társaság vezérigazgatója. A jogszabályok adta keretek között a társasház dönthet tehát arról, milyen módon ossza fel a Széphő társasházban keletkezett, úgynevezett használati meleg víz felmelegítéséhez szükséges hőmennyiséget.

- A házakban lévő hőközpont az, ahol hiteles hőmennyiségmérővel mérten adjuk el a hőt. A használati meleg víz esetében az egyes lakásokban lévő melegvíz-órák által mért, és részünkre leadott elfogyasztott vízmennyiséget szorozzuk fel a városi távhőrendeletben meghatározott, 1 köbméter víz felmelegítéséhez szükséges hőmennyiséggel. Így megkapjuk azt a teljes hőmennyiséget, amit a ház a használati meleg víz felmelegítésére fordított – magyarázza a vezérigazgató, aki szerint valóban probléma, hogy a lakók nem szolgáltatnak adatot.

- De – hangsúlyozza -, amint tényadathoz jutunk, például a lakó bevallja, a közös képviselő leolvassa, vízóracsere miatt a Fejérvíztől megkapjuk az adatokat, akkor ezt kompenzáljuk. Ami jó hír, hogy ebben az esetben a lakók a fűtési díjuk mérséklésében visszakapják a korábban más helyett kifizetett pénzt. - Nem szedjük be tőlük is és a korábban bejelentést nem tevő lakótól, azaz a Széphő csak annyi pénzt kér el, amennyi az értékesített hő ellenértéke – szögezi le Szauter Ákos.

A társasház saját belső döntése értelmében lehetőség van arra, hogy az adatot nem szolgáltató lakók esetében egy, a ház által meghatározott mennyiséget, vagy a lakó korábbi fogyasztásaiból képzett átlag alapján számított mennyiséget számlázzon ki a szolgáltató az adott hónapban. Ezzel a lehetőséggel számos társasház él is.

Megoldást jelenthet a problémára a Fejérvíz által nem rég elindított program, melynek keretében a vízórákat távleolvasásosra cserélik. Ezeknél a „rádiós” óráknál már valóban nem kell bejutni a lakásba az adat megszerzéséhez.

- Viszont a Fejérvíz tervszerűen nem olvas le havonta, amire nekünk szükségünk lenne – világít rá a jelenlegi nehézségre a Széphő vezérigazgatója. - Éppen ezért tárgyalásban vagyunk a Fejérvízzel, hogy találjunk egy olyan megoldást, ahol ezen vízórák előnyeit ki tudjuk használni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!