Hírek

2013.04.19. 20:44

Iskolai túljelentkezés

Székesfehérvár – A felvehető létszámnál több gyermek szeretné megkezdeni szeptemberben az első osztályt az ország legnépszerűbb általános iskoláiban; a túljelentkezés a megyeszékhely két intézményét is érinti.

Dávid Erzsébet

A tankerület irányítása alá tartozó iskolák közül a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola Sziget Utcai Tagintézményében, valamint a Munkácsy Mihály Általános Iskolában volt a legnagyobb a túljelentkezés. A két intézménybe összesen a felvehető létszámnál negyvennyolccal jelentkeztek többen. Őket a körzetes iskolájukban tudják elhelyezni – tudtuk meg a Székesfehérvári Tankerület nevelési- oktatási referensétől.

Hajzer Miklósné elmondta: gyermekük felvételével kapcsolatban április végéig kapják meg az első fokú határozatot a gondviselők az intézmény vezetőjének döntéséről. Az ellen jogszabálysértésre, vagy érdeksérelemre való hivatkozással a határozat kézhezvételétől számított tizenöt napon belül nyújthatnak be fellebbezést a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KIK) tankerületi igazgatójához.

Az egy hete egy iskolai rendezvényen készült felvételen is jól látszik, milyen sokan vannak a Munkácsyban (Fotó: Nagy Norbert)

A kompetencia alapú képzést folytató Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola Sziget utcai Tagintézményébe száztizenegy jövendő első osztályos iratkozott be. Miután három kisgyereknél már eldőlt, hogy egy tanévet még az óvodában töltenek, háromnál pedig folyamatban van az iskolaérettségi vizsgálat, az intézménynek százöt jövendő elsős elhelyezését kell megoldania. Közülük kilencvenketten – mivel úgynevezett különleges helyzetűek, s így a törvény szerint felvételnél előnyben kell részesíteni őket – szeptemberben a Telekiben kezdhetik meg a tanulást. A többiek esetében az intézmény a KIK-kel együttműködve keresi a lehető legjobb megoldást, ami attól is függ, hány osztály kialakítására lesz lehetősége a 19 tanulócsoportban 484 diákot nevelő iskolának – tudtuk meg Ráczné Kálmán Anikótól, a tagintézmény igazgatójától.

A vizuális és környezeti nevelésben élenjáró Munkácsy Mihály Általános Iskolába a felvehető létszámnál két és félszer több jövendő elsőst írattak be a szülők – mondta el Tóth Péter igazgató. A 19 tanulócsoportban, 480 diákot oktató, nevelő intézmény száz százalékos kihasználtsággal működik, s elérkezett tanterem-kapacitásának a végső határára. Miután nincs szabad tanterme, két első osztályt tud csak indítani. A KIK-kel szorosan együttműködve keresi ez az iskola is a probléma lehető legjobb megoldását.

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KIK) elnöke, Marekné Pintér Aranka az MTI-nek adott korábbi nyilatkozatában kijelentette: a kötelező körzeten belül minden tanköteles korúvá vált gyermek általános iskolai elhelyezéséről gondoskodnak. Brájer Éva, Székesfehérvár oktatásért is felelős alpolgármestere lapunk megkeresésére elmondta: az önkormányzat a KIK-kel annak szakmai javaslata alapján kész együttműködni a probléma kezelésében. Az általános iskolai túljelentkezésnek egyik oka, hogy míg eddig a hatodik életévüket május végéig betöltő gyerekek váltak tankötelezetté, szeptembertől már azok számára is kötelező az iskolakezdés, akik augusztus 31-ig érik el a hatéves kort. Az első osztály megkezdésénél azonban – csak úgy, mint eddig – továbbra sem kizárólag az életkor, hanem elsősorban az iskolaérettség a meghatározó.

A túljelentkezés okaként említik a szakemberek egyebek mellett azt is, hogy hároméves kortól kötelezővé vált az óvodába járás, s elképzelhető, hogy az óvodák félve az esetleges kapacitáshiánytól, az iskolák felé igyekeztek „terelni”a gyerekeket. Továbbá, hogy mostanra váltak iskolakötelessé a Ratkó-korszakban születettek unokái.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!