Hírek

2015.09.03. 19:45

Ismét látogatható a csókakői vár

Csókakő – A várjátékok előestéjén, csütörtökön adták át az elmúlt években látványosan megújult várat.

B. Kiss László

A most lezárult, három éves program keretében 2013-ban a csókakői vár kaputornyát építették vissza. Ezt tavaly a várkápolna újjáépítése követte. Idén pedig más mellett az ágyúállás, a kapitányi híd, a fellegvárba vezető új, biztonságos lépcső megácsolása került sorra. A munkálatokat az Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. finanszírozta.

A csókai vár nem csak holt kövekből rótt védmű, de valódi élettér volt. Ez magyarázza, hogy az újjáépítés úgy valósult meg, ahogy, és nem a romokat konzerválták, ahogy azt némely, műemlékvédelmes szakember elképzelte – mondta el az avatáson tartott beszédében Marjay Gyula, az MNV Zrt. vezérigazgatói főtanácsosa,. A csókakői vár részleges, ám mégis látványos visszaépítése is azt jelzi, a móri kistérség, amelynek korábban gazdaságában kizárólag az autóipar dominált, másik lábat is kapott. Ez a másik láb az idegenforgalom – fogalmazott Törő Gábor, a térség országgyűlési képviselője. Bízik benne, hogy a benyújtott pályázat sikeres lesz, és még az idén felavathatják a Mór-Csókakő között építendő kerékpárutat is – adott hangot sokak reményének L. Simon László miniszterhelyettes a várban tartott ünnepségen. Szavaiból kitűnt: a csókai vár hamarosan folytatódó építésére a nemzeti várprogram keretében biztosított 375 millió jelenti a fedezetet. A miniszterhelyettes szerint a magánkézben levő, leromlott állagú bodajki kastéllyal is kezdeni kellene valamit. A csókai vár a hétvégétől egyébként ismét látogatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!