Hírek

2017.03.15. 08:49

Apukák alakították az aradi vértanúkat az iszkaszentgyörgyi megemlékezésen

Rendhagyó ünnepi műsorral tisztelegtek 1848. március 15. emléke előtt Iszkaszentgyörgyön.

B. Kiss László

A műsorban ugyanis nem csupán a Vackor óvoda nagycsoportosai, illetve a helyi kastélyiskola negyedik és ötödik osztályának tanulói léptek fel, de szerepelt több szülő is: az apukák személyesítették meg - szívük fölött nemzeti színű szalaggal - az aradi vértanúkat.

A sok zenével, tánccal, szavalattal színesített  műsort Gula Miklós, az iszkaszentgyörgyi néptánccsoport vezetője állította össze, aki az óvodában és az iszkai iskolában is tanít néptáncot. Az előadás a legkülönfélébb színpadi eszközökkel, minimális, mégis rendkívül hatásos díszlettel, változatos, gödülékeny dramaturgiával teremtett olyan hangulatot, ahol elszorult a torok és megemelkedett a kebel.

Az apukák jelenete az iszkai ünnepi műsorból Fotó: B. Kiss László

Az összeállítás nem március 15.  jól ismert történéseit idézte meg, hanem a muzsika, az irodalom és a ritmikus mozgás eszközeivel arról tett megrendítő vallomást: hogy milyen igaz magyarnak lenni. Zenei betét utalt a tizenkét pontra és a vértanúságot szenvedett tábornokokra, s egy dal arra, hogy a harangokból is ágyút öntöttek.

A műsor nagyszerű fináléval fejeződött be, ahol a gyerekek, az apák és a felkészítő pedagógusok is együtt énekelték: "ezt a földet választottam, ezt a napot úgy akartam "

Az előadás végeztével percekig zúgott a közönség meghatott vastapsa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!