Hírek

2015.07.31. 14:23

Iszkaszentgyörgy és Veszprém lesz a Finnugor Kulturális Főváros

Iszkaszentgyörgy és Veszprém megosztva viselhetik 2016-ban a Finnugor Kulturális Főváros címet.

B. Kiss László

Először viselhetik magyar települések a Finnugor Kulturális Főváros címet 2016-ban. Iszkaszentgyörgy és Veszprém is olyan színvonalas pályázatot nyújtott be, hogy a zsűri egyhangú döntéssel –  a cím történetében szintén először –  megosztva hirdetett nyertest. 2016-ban így mindkét magyar település viselheti majd a Finnugor Kulturális Főváros címet. A megosztás pontos részleteit az alapító Finnugor Népek Ifjúsági Egyesülete (MAFUN) a közeljövőben dolgozza ki. A címre az idén három magyarországi település nyújtott be pályázatot.

A pályázatokat az észtországi Tartuban kellett bemutatni, ahová csak Veszprémből  és Iszkaszentgyörgyről érkezett delegáció – tudtuk meg pénteken, közvetlenül az eredményhirdetést követően a helyszínen tartózkodó Gáll Attilától, Iszkaszentgyörgy polgármesterétől. A jó finn és észt kapcsolatokkal rendelkező falu elsősorban hagyományos rendezvényeit – például Szent György napok, Szent Iván éji  programok, szüreti felvonulás – kívánja jövőre a finnugor rokonság jegyében megrendezni –  mondta el telefonon a polgármester lapunknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!