Hírek

2016.07.01. 14:35

Itt a hőség, irány a víz!

Beindult az idei strandszezon. A meleg időt sokan kihasználják , hogy csobbanjanak egyet a vízben.

Buthy Lilla

Napsütéses időjárásra ébredhettünk péntek reggel. Nem is véletlen, hogy sokan már kora délelőtt elindultak fürdeni valahova. Őket napközben pár csepp eső se riasztotta el. A székesfehérvári strandon is rengetegen voltak, annak ellenére, hogy a déli órákban beborult az idő. A fürdőhely gyerekzsivajtól volt hangos. A kicsik nagyon élvezték a lubickolást, a medencékben labdáztak, búvárkodtak, vízi pisztolyokkal locsolták egymást. A medencék mellett pedig a szülők óvó tekintettel figyelték a gyermekeiket, persze voltak olyan anyukák és apukák is, akik együtt lubickoltak csemetéikkel. Aki viszont megunta a fürdést, csak leheveredett a fűbe egyet. Egyes strandolók még kempingsátrakat is felállítottak, ahol nyugodtan meg tudtak pihenni.

Sok család a vízpartokra vagy a strandokra menekül , ha jön a meleg idő. A kánikula idején mennek el fürdeni a legtöbben

- Úgy döntöttem, hogy kihozom az unokáimat egyet a strandra, mégse a melegben üljünk otthon. Igaz, kicsit beborult, s esett is, de ez nem vette el a kedvünket attól, hogy itt legyünk együtt. Én személy szerint ritkán járok ki erre a strandra, évente egy vagy két alkalommal. Gyerekként viszont sűrűn megfordultam erre - mesélte el lapunk munkatársának az egyik lelkes lubickoló, László Józsefné.

Németh Balázs a barátaival ugrott le a strandra:

- Nincs iskola, ezért miért is ne legyünk itt? Otthon csak unatkoznánk vagy a számítógép előtt görnyednénk. Ráadásul itt együtt jókat hülyülhetünk és beszélgethetünk.

Egész héten kedvezett az időjárás a strandolás szerelmeseinek, de úgy tűnik, hogy ezen a hétvégén nem érdemes elővenni a fürdőruhánkat. Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint ugyan nem fogunk fagyoskodni ma, ám számíthatunk esőre. Vasárnapra viszont jobban lehűl majd a levegő. Az előrejelzések szerint a Dunántúlon 19 és 24 fok között alakul majd a a hőmérséklet, illetve ezen a napon is várhatóak esőzések, erős széllökések.

A szombati hidegfront az előrejelzések szerint késő este éri el a Kárpát-medence északnyugati részét. Addig fronthatás nem veszi igénybe szervezetünket, kánikulára számíthatunk. Sokfelé erős lesz az ultraibolya sugárzás, ezért a déli órákban lehetőleg árnyékos, illetve hűvös helyre kell húzódnunk - írja az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján.

Rengeteg ember volt a Velencei-tónál is. Egy velencei szabadstrandon járva, kicsit olyan érzése támadt az embernek, mintha az Adriai-tenger melletti olasz városban nyaralna.: homokos strand, kék-sárga napernyőtenger, hullámzó víz, ami most 24 fokos.

Nincs kérdés, a szezon beindult, hétvégén egy tűt sem lehetett volna leejteni a plázson, annyian nyaraltak a vízparton. Pénteken sokszor lógott az eső lába, ezért nem merészkedtek a nádasig az emberek.

A parton viszont napok óta nagy a gyerekzsivaj. A homokos velencei strandon például minden bizonnyal messziről, erről tanúskodik ékes tájszólásuk, s egy kis faluból érkező - ezt onnan sejteni, hogy mindenkinek köszöntek, s rögtön meg is osztották értesüléseiket a víz hőfokát illetően - gyermekek hancúroztak. Mindannyian harsány örömujjongással köszöntötték a szúnyogirtást végző repülőt - egy általunk ismeretlen Sanyi bácsit köszöntve a pilótában.

Hamar kiderült, hogy ki a városi és ki a falusi gyerek, amint megjelentek a hattyúk. A hatalmas jószágok barna és még szárny nélkül, csámpás kicsinyeiket kísérgették - e kicsik is könnyedén feldöntöttek volna pár nyaralót. Aki elébük dobta a falatot, majd riadozva elrohant - no, ők voltak a városiak. A falusi gyermekek már tudták: mögé kell hajítani, és nem szabad szemtelenkedni.

Ilyenkor még inkább figyelni kell a viharjelzőt - mely e sorok írásakor is elsőfokú viharjelzést mutatott, ami azt jelenti 45-öt villogott egy perc alatt. Különösen azoknak kell óvatosnak lenniük, akik - akár vízibiciklivel, csónakkal, kenuval - beljebb merészkednek, mert a nagy széllel érkező vihar hirtelen csap le a tónál. Jó, ha tudjuk, hogy Agárdon a volt VVSI épületén, Pákozdon a Szúnyogszigeti hajóállomáson és Velencén egy üdülő tetején található a három viharjelző berendezés.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!