Hírek

2016.06.27. 13:55

Itt a legtöbb a szúnyog, és itt lesz gyérítés a megyében

Fejér megye – A megyeszékhelyen kémiai, a Velencei-tó mentén biológiai szúnyoggyérítést tartottak az elmúlt napokban. Íme a helyszínek a következő időszakra.

S. Töttő Rita

Vasárnap szelte át Székesfehérvár egét a jól megszokott duplaszárnyú sárga repülőgép, amelyből a lakosság tudhatta: a nyár és ezzel együtt a szúnyoggyérítés elkezdődött. A kivitelező konzorcium a légi szúnyogirtásokhoz szükséges engedéllyel rendelkezik, azonban az előzetes egyeztetések alapján csak június 15-től kezdték el a légi kijuttatást. A földi kezelések pedig az önkormányzatok kiértesítését követően június 13-án kezdődtek meg országos szinten. A központi finanszírozású országos szúnyoggyérítési program azokon a területeken kezdődött, amelyeken a legtöbb vérszívó rovar található. A legfertőzöttebb terület – árulta el a Fejér Megyei Hírlapnak Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője – a győri térség volt, Székesfehérváron és környékén átlagos szintű volt a mért csípésszám. A tervek szerint június 20-a és 26-a között 57 ezer hektáron zajlik gyérítés légi kémiai eljárással, 31 ezer hektáron földi kémiai eljárással, biológiai módszerrel pedig 7500 hektárt kezelnek. Fejér megyében ezen a héten 3368 hektár kerül sorra.

A szóvivő elárulta hol mikor várhatók a sárga gépek: június 28-án, kedden Gárdonyban, 29-én Kápolnásnyék és Velence környékén, 30-án Nadap, Pákozd és Sukoró térségében, július 1-én, pénteken pedig Pázmánd és Zichyújfalu kerül sorra. A megyében jelenleg légi kémiai gyérítés zajlik. A biológiai gyérítés, melynek során a szúnyogokat lárva állapotukban irtják bizonyos baktériumok segítségével, a Velencei-tó területén történt meg múlt héten. Ezt előzte meg a szúnyoglárvák tenyészőhelyeinek vizsgálata és felmérése. Sok településen a szeles időjárás gátolta a légi munkálatokat. A földi kezelések jellemzően az esti órákban történnek (általában 21 órától, de későbbi kezdés is lehetséges). A katasztrófavédelem önkormányzatok és a civil lakosság bejelentését is fogadja, így ha valaki úgy érzi, elviselhetetlen a szúnyogok mennyisége, érdemes bejelentést tennie, így az adott településrész bekerülhet a programba, ha egyébként eredetileg nem szerepelt benne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!